Доступність посилання

ТОП новини

Настав час для Італії звільнити Берлусконі, західна преса.


Наталка Кудрик Рим, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Через день (9-10 квітня) в Італії парламентські вибори. Чи залишиться за кермом чинний прем”єр Сильвіо Берлусконі із правою коаліцією, або ж прийдуть до влади ліві сили на чолі із Романо Проді? За опитуваннями, з невеликим відривом лідирує опозиційни лівий блок „Союз” Романо Проді. Напередодні вирішального дня, європейська преса наголошує, що для Італії таки настав час звільнити Сильвіо Берлусконі, але й уряд Проді навряд чи поліпшить ситуацію в країні.

„Basta. В Італії настав час звільнити Берлусконі”. З таким заголовком на обкладинці вийшов сьогодні британський щотижневик “The Economist”. Аналізуючи діяльність італійського прем”єра, видання наголошує, що італійський народ має реальні причини позбутися пана Берлусконі на посаді керівника уряду. Ще у 2001 році, коли обирали чинного прем”єра, „ The Economist” попереджав про можливі негативні наслідки для країни. По-перше, обіймаючи посаду глави уряду, Берлусконі опинився у центрі так званого конфлікту інтересів. Мало хто сподівався, що будучи відомим бізнесменом Берлусконі захоче і зможе розділяти інтереси приватні і державні. По-друге, продовжує британський щотижневик, італійський прем”єр часто мав проблеми із законом, він фігурував у багатьох кримінальних справах. Виборці, які підтримали Берлусконі 5 років тому, сподівалися, що він як вдалий підприємець зможе реформувати італійську економіку. Але натомість, зазначає „The Economist”, після 5 років правління уряду Берлусконі, економічні показники Італії найнижчі у Європі. Чинний провідник країни не шукав шляхів розв”язання важливих державних проблем. На думку видання, Берлусконі як реформатор провалився. Але і пан Проді у разі перемоги, навряд чи ліпший варіант. Він не є незалежним політиком, а підкоряється іншим лідерам своєї коаліції, де є і комуністи. Прибічники Романо Проді, продовжує “The Economist”, не дуже вітають закони вільного ринку і приватизацію. На думку британського видання, італійці не розуміють, наскільки хвора їхня економіка.

“Так багато не писали і не цитували жодного італійського політика як Сильвіо Берлусконі,” - обурюється італійське видання „L’espresso” і тут же заявляє, що він не є фатальною постаттю для Італії. Оглядач дивується, чому люди голосують за нього, адже особливо важливого він не зробив для країни. Певно тому, розмірковує автор, що Берлусконі виглядає привабливо і цікавіший за інших. За останні 5 років берлусконізму, мовиться далі, Італія має низькі економічні показники, ріст організованої злочинності. „L’espresso” зауважує, що чинний прем”єр будував зовнішню політику країни тільки на особистих зв”язках із лідерами деяких країн. Берлусконі як керівник уряду був у конфлікті і з профспілками, і з вільною журналістикою. „І ми хочемо, щоб це повторилося знову?”- запитує автор статті у журналі „L’espresso”.

Напередодні провідна газета „Corriere Della Sera” у редакційній статті зробила висновок, що 10 квітня має перемогти ліва коаліція Романо Проді. Берлусконі за 5 років розчарував країну, його уряд працював не для Італії, а для себе, пише видання. Поза тим, зміна уряду, це добрий стимул для нового керівництва проводити справжні реформи. На думку редактора „Corriere Della Sera”, Романо Проді нині більш здатний створити новий уряд, бо у своїй коаліції він мав досвід співпраці з різними політичними партіями і може йти на компроміс з різними політиками.

Парламентські вибори в Італії і одночасно вибори прем”ра 9-10 квітня. Вже у понеділок ввечері будуть відомі результати.
XS
SM
MD
LG