Доступність посилання

ТОП новини

Результати виборів ЦВК оголосить на п’ятнадцятий день.


Тетяна Ярмощук Київ, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Центральна виборча комісія планує оголосити офіційні результати виборів, які пройшли 26 березня. У Комітеті виборців України загалом виборами задоволені. А політичні партії аутсайдери планують оскаржувати результати, після офіційного оголошення ЦВК.

Офіційні результати народного волевиявлення Центральна виборча комісія оголосить на п’ятнадцятий день. Тобто сьогодні. Речниця ЦВК Зоя Шарикова зазначає, що причини такого затягування виключно технічні:

“Такий протокол виписаний, що не кожен кандидат юридичних наук його заповнить з першого разу. Люди просто не розібралися. Є люди підготовлені, а є й не дуже. Їм і так треба сказати спасибі. Трапляється й таке, що й привозять по третьому разу. Десь якусь графку не заповнили, і знову треба збирати комісію, знову треба це все підписувати. І все це має відбуватися колегіально і в присутності членів окружної комісії”.

У Комітеті ж виборців України підсумовують, що виборча кампанія пройшла вільно, чесно та демократично. Голова КВУ Ігор Попов:

“День голосування пройшов не так організовано, як би ми хотіли. Проте не було тиску на виборців, і проголосували люди змогли за ті політичні партії, за які хотіли. Найбільша проблема була під час підрахунку голосів. Двоє виборів поєднані в часі, занадто багато бюлетенів, занадто багато суб’єктів виборчого процесу, тому підрахунок ішов так довго”.

Тим часом, політичні партії, які не потрапили до нового парламенту заявляють, що оскаржуватимуть результати виборів. Член Блоку Володимира Литвина Олег Зарубінський:

“Так як і рік тому, коли фактів фальсифікації було набагато менше, і передано до Верховного Суду. Верховний Суд ухвалив рішення, що не можна друкувати ті результати, які тоді підрахуй №1 зробив, тобто Сергій Ківалов, а зараз підрахуй №2 у нас є, Ярослав Давидович, не можна друкувати в “Голосі України” та “Урядовому курєрі”.

За українським законодавством результати голосування можна оскаржити протягом п’яти днів після офіційного оголошення їх Центральною виборчою комісією.
XS
SM
MD
LG