Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Європарламенту Ребекка Гармс: “Дані у Чорнобильському звіті МАГАТЕ сфальсифіковані”.


Богдана Костюк Київ, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Депутат Європейського парламенту від Партії зелених Німеччини Ребекка Гармс називає помилковими наукові дані щодо наслідків Чорнобильської катастрофи, наведені у звіті МАГАТЕ. Жертв Чорнобильської катастрофи було близько 9 тисяч, тобто понад удвічі більше, ніж у звіті МАГАТЕ, говорить євродепутатка, посилаючись на результати дослідження, яке провела недержавна організація Міжнародний Чорнобильський фонд. Напередодні презентації цього звіту у Києві кореспондентка РС запитала пані Гармс, як пояснюються такі розбіжності у кількості жертв Чорнобиля?

Р. Гармс: “Міжнародна агенція з розвитку атомної енергетики не взяла до уваги дослідження, проведені фахівцями Міжнародного Чорнобильського фонду. Згідно з їхніми висновками, унаслідок Чорнобильської катастрофи загинуло понад дев’ять тисяч осіб. Це люди, чия смерть безпосередньо пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС. А МАГАТЕ наводить цифру - чотири тисячі. Враховуючи масштаби катастрофи, площу забруднених територій, кількість населення на цих площах, я думаю, що обидві цифри занижені. Але я хочу наголосити на дещо іншому, про що неодноразово говорила у своїх виступах на засіданнях Європарламенту: МАГАТЕ воліє закрити Чорнобильську тему”.

Б. Костюк: Чи Ви маєте намір якимсь чином цьому зарадити?

Р. Гармс: “Мені було приємно побачити, що науковці, які співпрацювали з МАГАТЕ, пізніше вибачились перед громадськістю і зізналися, що були неправі. Що користувалися неточними цифрами. Я також звернулась до Європейської комісії з пропозицією – підготувати до 20-річчя Чорнобильської катастрофи звіт, в якому буде зібрано інформацію не лише західних науковців, а фахівців з України, Росії і Білорусії щодо наслідків аварії на ЧАЕС. Я хочу, щоб світова спільнота знала, якою страшною техногенною катастрофою є Чорнобиль. І щоб знала, що сама станція ніде не зникла, і що люди живуть у вкритій радіонуклідами Чорнобильській зоні, і що по всій Україні унаслідок катастрофи хворіють і помирають люди. Я хочу зібрати докупи інформацію і цифри, наведені західними науковцями та фахівцями Росії, Білорусі та України”.

Звіт Міжнародного Чорнобильського Фонду під назвою «Наслідки впливу Чорнобильської катастрофи на здоров’я та довкілля» презентуватимуть у Києві завтра.
XS
SM
MD
LG