Доступність посилання

ТОП новини

Долю українсько-російської газової угоди з’ясовуватиме суд.


Тетяна Ярмощук Київ, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українсько-російська “газову угода” від 4 січня не довго залишалася на маргінесах громадської уваги. Щойно закінчилися вибори, Господарському суду Києва її пропонують скасувати. Позов подав “Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського”, який входить до групи “Індустріальний союз Донбасу”. Експерти ж сумніваються, що суд прийме позитивне рішення.

Українсько-російська газова угода шкодить національним інтересам України. Тож її слід визнати недійсною. Так пояснює рішення оскаржити угоду президент української корпорації “Індустріальний Союз Донбасу” Сергій Тарута:

“Якщо зросте ціна на газ, скажімо стане вищою, ніж була раніше, це може створити великі проблеми для всієї промисловості. Ми створили монополіста, те чого довгий час уникали. Ця ситуація дуже небезпечна для України. Я б дуже хотів би, аби ці угоди денонсували і почали вести нові переговори з Росією”.

Однак експерти скептично ставляться до цього позову і зазначають, що шанси, на позитивну ухвалу суду мінімальні. Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін:

“На мою думку скасувати угоду насамперед можуть її підписанти. Чи можу суд скасувати угоди мотивуючись порушенням національних інтересів? Мені здається, що в процесу розгляду буде відмовлено позивачу щодо розірвання цієї угоди”.

Радник Президента України з газових питань Іван Діяк також сумнівається, що суд може скасувати українсько-російську газову угоду:

“Що краще вони можуть запропонувати? Якби ми пішли на конфлікт з Росією, посилаючи на той додаток №4, де записано 50 доларів до 2009 року, то ми б отримували лише 25 мільярдів кубів газу. З Туркменії газу ми б не отримували, оскільки Росія перекупила Туркменський газ, то де б ми брали різницю?”.

4 січня “Нафтогаз України”, російський “Газпром” та компанія “РосУкрЕнерго” домовилися про створення спільного підприємства, яке б постачало в Україну російський та середньоазійський газ. Поява “РосУкрЕнерго” як постачальника газу викликала шквал дорікань в українському політикумі через непрозору діяльність компанії. Ще одним суперечливим питанням є ціна. В угоді сказано, що ціна 95 доларів стосується лише 34 мільярди кубів газу і діє лише в першому півріччі 2006 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG