Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде нова Верховна Рада?


Кирило Булкін /images/photo/guests_10_04_2006.jpg Гості: народні депутати України Василь Волга (СПУ) та Анатолія Семинога (БЮТ).

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 10 квітня 2006 року.

Кирило Булкін

Дякую, Петре. Це були новини, які підготував та представив до вашої уваги Петро Кагуй. А я переходжу до розмови з нашими гостями у прямому ефірі “Вечірньої Свободи”. Нагадаю її тему: “Якою буде нова Верховна Рада?

І ще раз представлю гостей. Називатиму їх для стислості народними депутатами 5-го скликання, хоча зрозуміло, що присяга і набуття повноважень ще попереду. Але, сподіваюсь, ви мені вибачите. Отже, у студії Анатолій Семинога (БЮТ) та Василь Волга (СПУ). Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі й нагадую нашим слухачам телефон студії: 490-29-05. Телефонуйте і ставте стислі запитання нашим гостям.

Ну, а зараз до теми. На момент початку нашої передачі Центральна виборча комісія якраз оголошує остаточні результати виборів до Верховної Ради України 2006 року. Можливо, на якісь соті долі відсотків щось скориговано, порівняно з електронними даними попередніми. Але це принципово нічого не змінює, і ми ще раз повертаємося до нагальних запитань.

Якою буде конфігурація нового парламенту? Чим він відрізнятиметься від попереднього? Шукаючи на ці запитання відповіді, звісно, будемо порівнювати склад Верховної Ради 4-го та 5-го скликань. І наші сьогоднішні гості зможуть нам у цьому допомогти, адже один із гостей студії обраний до Верховної Ради не вперше, а інший дебютує в ролі народного депутата.

Моє перше запитання до більш досвідченого депутата - пана Семиноги. Що, на Вашу думку, народні обранці, які не вперше потрапляють до Верховної Ради, зможуть зі свого досвіду минулого успішно використати в новій Верховній Раді, а що треба залишити у минулому і не повертатися до нього?

Анатолій Семинога

Звичайно, як будь-які професії, робота депутата Верховної Ради України вимагає певних навиків, певного досвіду і певного вміння.

Що можна було б залишити в старій Верховній Раді і взяти в нову? Я глибоко переконаний, що Верховна Рада повинна сконцентрувати свою роботу перш за все на економічних законопроектах. Бо лише економіка здатна підняти рівень життя наших громадян, лише економіка може продемонструвати ефективну політику, лише економіка є тією проблемою, яка домінує у всьому світі.

Бо ми чудово знаємо, що у світі сьогодні йде процес глобалізації, в якому основна боротьба йде за ресурси, перше, і за ринки збуту – друге. І ми сьогодні, приділяючи величезне значення, величезну увагу саме політиці, саме формуванню нашої держави, забуваємо частенько про економіку.

Кирило Булкін

Зрозуміло, політичні сварки – це те, що потрібно залишити в минулому.

Анатолій Семинога

Я переконаний, що і в цій Верховній Раді було дуже багато позитивного, але якщо б більше уваги приділялося економічним питанням, розвитку економічного потенціалу, ми б зуміли прозвітувати про роботу набагато ефективніше.

Кирило Булкін

Пане Волга, з якими амбіціями Ви як новообраний чи першообраний депутат йдете до Верховної Ради? І що, головне, нового збираєтеся привнести в її роботу, чого раніше не було?

Василь Волга

Зміни до Конституції.

Кирило Булкін

Які саме?

Василь Волга

З одного боку, маса позитивів саме в тому, що пропорційна система виборів і новий закон про політичні партії робить політичну діяльність професійною діяльністю. Тут я з паном Анатолієм погоджуюсь абсолютно. Тобто, окрема професійна діяльність. Мається на увазі бюджетне фінансування політичних партій, ну, і так далі.

Але, з іншого боку, Верховна Рада перетворюється на такий собі професійний клуб, який стає доволі закритим.

І, на мою думку, без конституційної гарантії народу України контролювати Верховну Раду - я маю на увазі конституційно передбачений Комітет народного контролю чи громадського контролю - без цього Верховна Рада перетвориться, ви знаєте, на закрите олігархічне угруповання.

Шість баронів чи п’ять баронів, які є головами політичних партій, що пройшли до парламенту, будуть вирішувати долю України. Цього допустити не можна.

Я бачу свою функцію саме як голова громадського контролю України в тому, щоб були такі зміни до Конституції і відповідні законодавчі акти підготовані.

Кирило Булкін

Якими ви вбачаєте механізми громадського контролю за Верховною Радою? І крім того, де набрати 300 голосів, адже коаліція їх не матиме, навіть коли буде створена?

Василь Волга

Як Ви думаєте, коли ми почнемо робити Комітет народного контролю, опозиція дасть свої голоси?

Кирило Булкін

Не знаю, хіба що...

Василь Волга

Дасть. Опозиції це потрібно в першу чергу. Ну, в першу чергу це потрібно народові України. А в другу чергу - для опозиції.

Наявність подібного механізму контролю органів влади, але широкомасштабного контролю, з боку громадян, які можуть на громадських засадах ... В принципі, так, як це передбачено в законі, який ми зараз будемо подавати до Верховної Ради, змін до Конституції, закон, відповідно, про комітет народного контролю – опозиція буде в цьому зацікавлена.

Ну, і ті консультації, які вже проводились із Партією регіонів, вони говорять про те, що ми знайдемо 300 голосів.

Кирило Булкін

А механізми контролю? Що, відеокамери десь, щоб хабарі не передавались?

Ви знаєте, насправді вже було подано дуже багато законопроектів про громадський контроль в Україні. 12 законопроектів. Різні політичні сили в той чи інший спосіб їх подавали.

Але ми ідемо трішечки далі і беремо Закон про народний контроль СРСР, який діяв, з такою принциповою відмінністю: ми викидаємо із цього закону “контроль ковбаси” ( скільки чого продано і так далі), залишаємо тільки контроль органів місцевого самоврядування, контроль центральних органів, контроль прокуратури, контроль МВД на тих самих засадах.

Тобто, ми передбачаємо курси для громадян, які хочуть вивчитись і професійно контролювати на громадських засадах органи влади.

Кирило Булкін

Зрозуміло, цікаво. Сподіваюсь, що це дієвіше буде, ніж в СРСР. Пане Семинога, які ще закони, крім того, про який Ви сказали?

Анатолій Семинога

Цікава пропозиція, звичайно. Мабуть, її б треба було в якийсь закон впровадити і оформити. Але в той же час хочу нагадати, що у нас вибори були партійні.

І саме партійні організації, партійні структури можуть виконувати функції народного контролю через свої партійні структури.

Що стосується питання про законопроект. Звичайно, ми говорили про опозицію. Закон про опозицію потрібно приймати. Але ми повинні визначитися з таким законом як Закон про Кабінет Міністрів.

Бо у нас сьогодні немає чітко виписаних функцій Кабінету Міністрів, а це виконавча влада. І ми сьогодні маємо таке ганебне явище в Україні, як 15 кабінетів міністрів за 15 років незалежності. Практично кожного року змінюється Кабінет Міністрів.

Говорити серйозно про виконання якихось програм Кабінету Міністрів або про якусь ідеологію виконавчої влади, або про якусь програму, розтягнуту в часі, економічну програму, говорити не доводиться, бо Кабінет Міністрів міняється кожного року. Має бути закон, який повинен регламентувати роботу Кабінету Міністрів, спадковість його програм, які приймаються. Тоді ми будемо розвиватися і країна буде рухатися вперед, а не змінювати свою позицію зі сторони в сторону.

Кирило Булкін

Які організаційні зміни, на Вашу думку, в роботі депутатського корпусу слід запровадити? Ми знаємо про ініціативу Юлії Тимошенко щодо голосування за допомогою відбитків пальців.

Чи є ще якісь родзинки у Вас заготовлені? Буквально по півхвилини наостанок.

Анатолій Семинога

Ну, справа не в родзинках. Мова йде, щоб дійсно, депутати Верховної Ради... дати їм можливість працювати, а не робити вигляд, що вони працюють.

І коли відбувається голосування, щоб, вибачте, не один чоловік з фракції голосував за двадцять депутатів, а щоб особисто депутат приймав рішення з того чи іншого закону, з того чи іншого законопроекту.

Тому мова наша полягає в тому, що ми хотіли б зробити таку систему, яка не дозволяла б голосувати за когось.

Кирило Булкін

Пане Волга, якісь іще, бачите, організаційні зміни, які треба.

Василь Волга

Я можу тільки добавити пану Анатолію. Те, що він сказав, цілком підтримується. І з мого боку, як голови громадського контролю, буде все для того, щоб це висвітлювалося як можна більше, щоб люди це бачили, хто дійсно як працює у парламенті.

З таким привілеями, які отримали парламентарі після останніх змін до законів... Люди добрі, вони мають працювати зранку до ночі, не піднімаючи себе із крісла депутатського.

Кирило Булкін

Наш час, на жаль, добігає кінця. Мені залишається лише нагадати, що тему “Якою буде нова Верховна Рада?” обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: народні депутати України 5-го скликання Анатолій Семинога (Блок Юлії Тимошенко) та Василь Волга (Соціалістична партія України).

Дякую вам, панове, за участь у розмові, дякую всім, хто нам телефонував і просто слухав. Далі в нашій програмі - “Свобода сьогодні”, тож залишайтеся з нами!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG