Доступність посилання

ТОП новини

Міністри закордонних справ ЄС говорили про майбутню угоду з Україною та запровадили санкції проти білоруських керівників.


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Винні у фальсифікації президентських виборів у Білорусі не зможуть подорожувати країнами Євросоюзу. Таке рішення ухвалили сьогодні на засіданні в Люксембурзі міністри закордонних справ країн ЄС. Вони, однак, не зуміли домовитися про жорсткіші санкції проти головних підозрюваних у фальсифікації білоруських виборів. На цьому ж засіданні керівники зовнішньополітичних відомств ЄС похвалили Україну за проведення демократичних парламентських виборів, однак на заклик Європаламенту розпочати переговори про нову угоду щодо асоціації з Україною, вони не відповіли.

Лише три тижні були потрібні ЄС для того, щоб запровадити санкції проти тих, кого в Брюсселі вважають винними у серйозних порушеннях під час президентських виборів у Білорусі. У чорний список потрапив президент Олександр Лукашенко та ще 30 осіб –деякі міністри, голови виборчих дільниць та частина депутатів. Як повідомив Радіо «Свобода» один із дипломатів, який брав учать у переговорах, головним каменем спотикання у них була довжина списку осіб, які потрапляють під санкції. Сусіди Білорусі - Польща та Литва - вимагали включити туди якомога більше «душителів» білоруської демократії, тоді як Німеччина, Бельгія та Люксембург висловлювалися за обережніший підхід.

У заяві міністрів закордонних справ ЄС мовиться не лише про те, що Євросоюз не визнає ці вибори чесними і вільними, але і закликає керівництво Білорусі звільнити тих, кого арештували за участь у демонстраціях протесту. Говорить Урсула Пласснік, міністр закордонних справ Австрії, яка головує в Євросоюзі:

“Ми зажадали сьогодні негайного звільнення і повної реабілітації всіх затриманих за політичними мотивами. Ми також вимагаємо поваги демократичних прав – права на свободу висловлювань, свободу зібрання”.

За її словами, Євросоюз підтримуватиме громадянське суспільство Білорусі і її демократизацію. Міністри вирішили збільшувати контакти між громадянами ЄС та Білорусі. Особливу увагу приділятимуть обміну молоді, білоруським юнакам та дівчатам, а також будуть пропонувати стипендії для навчання в Європі.

Міністри закордонних справ країн ЄС обговорили також і ситуацію в Україні й майбутню угоду між Брюсселем та Києвом. Глави зовнішньополітичних відомств Євросоюзу висловили сподівання, що майбутня коаліція підтримуватиме реформи, які є необхідними для подальшої співпраці Брюсселя і Києва.

За інформацією дипломатичних джерел, мова на зустрічі йшла і про розширену угоду з Києвом, починаючи з 2008 року, коли закінчиться термін дії Угоди про партнерство й співробітництво між Україною та Євросоюзом. Кілька учасників зустрічі, насамперед з Польщі, також говорили, що заплановане підвищення вартості шенгенських віз не повинно стосуватися українських громадян. Поляки наполягали на тому, що Брюссель має знайти шляхи, як зберегти для українців нинішню вартість віз.
XS
SM
MD
LG