Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Чисто. Базари.


Київ, 11 квітня 2006 року. Уявіть собі - погожий недільний ранок. Ви вдягаєте чисту, майже святкову сорочку. Берете кошик і прямуєте...на базар. А там - ряди яскравих овочів і фруктів, сирів і риби, м*яса і горіхів, молока та випічки. Однак часом на українських ринках умови такі що всі ці продукти лежать майже один на одному і оселедці прямують потрапити у печиво. Однак це півбіди. Перевірки ринків лише у Київській області виявили ще цілу низку порушень. Як не втрапити у антисанітарну халепу і що з ринками зробити аби вони стали чепурними і зовні відповідали вашій святковій сорочці? Про це у Звуках Життя "чисто базари" з Микитою Моісеєвим.

Майже половина продавців, що стоять на ринках порушують санітарні норми - таким є сумний висновок київського обласного управління із захисту прав споживачів. При чому це провина і ринкових адміністрацій, і самих продавців - каже начальник управління Тетяна Бенціанова. Продавці дуже часто беруть гроші руками без рукавичок - зайвий раз у цьому переконалась і кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко, завітавши зранку до столичного ринку Юність. Ринку, на якому впорядкована і стихійна торгівля майже не мають зовнішніх відмінностей.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Двадцятип’ятирічна Олена вже кілька разів пробувала виховувати продавців, які, зокрема, м"ясо та рибу беруть не кульочком або гумовими рукавицями, а ПРОСТО РУКАМИ. У відповідь продавець порекомендувала Олені більше до неї не приходити.... Найчастіше на базарах продають прострочені? продукти. Однак вилучати їх - санстанція не має права - тільки оштрафувати продавця. Особлива увага - до м’яса - саме воно може бути зараженим і завдати шкоди здоров’ю....говорить ветлікар однієї з ринкових лабораторій Олена Репецька.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Львів - місто, де в кожному районі є базар. Але найчастіше увагу міліції, санслужб та ветеринарів захоплюють стихійні ринки - вони ж додають чимало роботи місцевим медикам. Поблизу обладнаних прилавками ринків селяни викладають свою продукцію просто неба, на асфальті, де поруч ходять люди та їздять машини. Львів"яни часто труяться базарними продуктами - Однак позбавитися таких риночків - не вдається. Чому - знає кореспондент радіо свобода у цьому місті - Галина Терещук. Італійці теж полюбляють базари - тамтешні ринки дуже схожі на українські - на території брудно, а товари не завжди належно упаковані. Продавці на ринках часто не мають ані рукавичок, ані спеціального одягу. Італійськими ринками ходила кореспондентка радіо свобода в Римі Наталка Кудрик.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Правила торгівлі на ринках існують. Формлаьно, вони зобов*язують продавців продавати якісну та безпечну продукцію. За виконанням цієї "формальності" слідкує санітарно-епідеміологічна служба. Щоправда вона не завжди це робить ретельно - каже президент Української асоціації споживачів Олег Самчишин. І покупцеві лишається сподіватись на власну інтуіцію. Як впоратись із антисанітарними умовами на базарах, які досі існують? За рецептом ми звернулись до перехожих

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG