Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційна камасутра. Або як Віктор Ющенко зустрічався з лідерами новообраних політичних сил.


Тетяна Ярмощук Київ, 11 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Ющенко зустрівся з переможцями парламентських виборів. Підсумок зустрічі – чергові заяви про майбутню парламентську коаліцію.

З моменту народного волевиявлення новообрані парламентарі кожну свою зустріч називають значним кроком до формування парламентської коаліції. Але всі перемовини дотепер ще не скінчилися скільки-небудь помітним результатом. Такою була і вівторкова зустріч переможців парламентських виборів з гарантом Конституції.

Спочатку перший номер списку Народного Союзу “Наша Україна” Юрій Єхануров заявив, що вже в середу “помаранчеві сили” можуть узгодити першу частину коаліційної угоди:

“Всередині так званої демократичної коаліції йдуть переговори. Ми дуже задоволені тим прогресом, який є за останню добу, і думаю, що на завтра будуть відповідні документи”.

А потім пан Єхануров додав, що майбутня коаліція може бути і квартетною – “Наша Україна”, БЮТ, СПУ та Партія регіонів.

Лідерка ж БЮТу Юлія Тимошенко відкидає будь-яку можливість об’єднатися з регіоналами. Коаліцію мають сформувати лише три політичні сили НСНУ, БЮТ та СПУ, каже Юлія Тимошенко:

“Ми ще раз обговорили з Президентом країни, що всі переговори зі створення коаліції трьох політичних сил ідуть успішно, робоча група працює, практично, постійно, і що ми обов‘язково зробимо так, щоб на четвер ми вийшли з коаліційною угодою, яка дає відповідь на формування нової коаліції з трьох політичних сил: “Наша Україна”, Соціалістична партія і блок, який очолюю я”.

Тим часом, лідер регіоналів Віктор Янукович продовжує твердити, що готовий до співпраці з іншими політичними силами. Однак, не відкидає можливості, що у новому парламенті стане опозиціонером:

“Ми, як партія, яка отримала найбільшу довіру виборців в Україні, запропонували розглянути принципи створення коаліції і ми готові до переговорного процесу. Разом з тим, ми чітко уявляємо, що для нас є прийнятний і другий варіант – тобто, формат опозиції”.

Експерти ж кажуть, що зустріч Президента з переможцями виборців передбачалася, як черговий ритуал. Політолог Андрій Єрмолаєв підсумовує те, про що вже два тижні говорять в експертному товаристві:

“За підсумками перегонів ми не маємо однозначних відповідей, ні ідеологічних, ні політичних. Навіть спроба відмовитися від демократичної коаліції призводить до метаморфози. Демократична коаліція це всі, чи є кращі над усіма?”.

Політолог Вадим Карасьоа вважає, що президент не може абсолютно усунутися від процесів формування парламентської коаліції:

“...Для того, щоб складні процеси коаліційних переговорів, непорозумінь, а також невдоволення окремих політичних сил можливим майбутнім статусом опозиції не привело до політичної дестабілізації”.

Інший політолог, Кость Бондаренко вважає:

“Президент хоче продемонструвати, що не зважаючи на свою відмову брати участь у переговорах щодо формування коаліції, він все-таки незримо буде присутній у цих переговорах, і хотів би щоб з його думкою рахувалися”.

Після офіційного оголошення результатів виборів новообрані народні обранці мають місяць, щоб сформувати парламентську коаліцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG