Доступність посилання

ТОП новини

Огляд французької преси.


Тарас Марусик

Київ, 11 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Французькі студенти святкують перемогу. Президент Франції Жак Ширак скасував закон про перше працевлаштування, який спричинив кількатижневі протести по всій країні. Це головні теми сьогоднішньої французької преси, яка обговорює не лише долю злощасного закону, але і зміни, які він спричинив у розстановці сил на французькому владному олімпі незадовго до президентських виборів.

У редакційній статті “Після поразки” газета “Le Figaro” називає останні події великим відступом. При цьому йдеться не стільки про відмову від контракту першого працевлаштування, скільки про саму ідею реформи, гнучкости і пристосування Франції до реалій решти світу. Лейтмотивом статті виступає речення “І все це заради цього?!” Попри сумний підсумок трьох конфліктних місяців, провладна більшість може винести з цього урок, передовсім коли йдеться про методи, зазначає Le Figaro”.

По-перше, не можна кидатися у вир боротьби самому, без підтримки. По-друге, для того, щоб реформа мала успіх, широкі верстви повинні сприйняти її як необхідність. Ще один висновок, який могла б узяти на своє озброєння влада, час реформи: що ближче до виборів, то менше шансів на успіх. Редакційна стаття газета “Le Figaro” згадує і про Президента Франції, якому ця криза допомогла повністю відновити функцію арбітра, і міністра внутрішніх справ Ніколя Саркозі, який “може відстоювати своє право на те, що першим побачив безвихідь, у яку провалювався уряд, і першим знайшов дорогу до виходу з кризи”.

В тому ж номері “Le Figaro” з’явилося велике інтерв’ю з Ніколя Саркозі. На запитання, чи ще користується прем’єр-міністр Франції Домінік де Вільпен авторитетом серед парламентської більшости та уряду, міністр внутрішніх справ відповів ствердно і додав: “Прем’єр-міністр не лише може, але й повинен продовжувати працювати”.

Інтерв’ю, яке дав Ніколя Саркозі, двічі відхиляли, повідомляє газета “Le Monde”. “Щоб бути упевненим у тому, що його почують, сьогодні ж він дав інтерв’ю радіостанції “Європа-1”,- зазначають автори статті “Криза контракту першого працевлаштування змінила рівновагу серед правиці”. Газета пише, що міністр внутрішніх справ і керівник партії “Об’єднання за президентську більшість” Ніколя Саркозі залишається єдиним лідером ослабленої правиці. Передовсім послаблений Домінік де Вільпен. “Він програв битву, але відмовляється вірити, що програв війну”, -пише “Le Monde”. Залишається запитання, якою мірою зазнає збитків від поразки свого прем’єр-міністра президент Жак Ширак.

В іншій статті “Контракт першого працевлаштування: один загинув, а скільки поранених?” “Le Monde” нагадує, що за останні 15 років новації правих урядів щодо пенсійної та освітньої реформ і змін до законодавства про працевлаштування зазнавали невдач, “але ще ніколи, як під час цьогорічної соціальної кризи, не проявилися вразливі місця нашої інституційної системи”.
XS
SM
MD
LG