Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальні іммігранти у США вимагають легалізації.


Сергій Куделя Вашингтон, 11 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Сполучених Штатах тривають багатотисячні мітинги людей, які виступають за лібералізацію іміграційного законодавства. Акції відбулися у понад 60 містах - від штату Каліфорнія до Нью-Йорка і Вашингтона. Cотні тисяч імігрантів, здебільшого вихідців з Латинської Америки, зібралися учора в центрі Вашингтона, перед будинком Капітолію. В руках у багатьох протестуючих були американські прапори, цим вони підкреслюють своє бажання стати повноцінними громадянами США.

На вулицях і площах Вашингтона звучало гасло, знайоме українцям з часів “помаранчевої революції”: “Ми разом, багато, і нас не подолати”.

Слова солідарності, що об''єднали чілійців у боротьбі проти Піночета та українців на Майдані, тепер спонукають до дій і багатомільйонну громаду нелегалів у США. Їхні грандіозні демонстрації у Вашингтоні, Нью Йорку, Лос Анджелісі, Атланті, Сан Дієго та інших містах Америки вже порівнюють із рухом чорношкірих за громадянські права сорок років тому. Це повстання людської гідності проти приниження та дискримінації з боку влади. Адже більшість з них перебувають у США вже багато років і вважають, що своєю працею вони сприяли розитку американської економіки. Саме тому вони хочуть отримати законний шлях до здобуття громадянства. Проте, Палата Представників США минулого тижня ухвалила закон, за яким усі нелегальні іммігранти визнаються правопорушниками і примусово повертаються до своєї країни. Це лише посилило хвилю невдоволення в іммігрантському середовищі.

Проблема розширення прав нелегалів турбує і українську громаду у США. Представник української діаспори, голова українсько-американської координаційної ради Ігорем Гавдяком виступає за реформу імміграційного законодавства і підтримує вимоги протестуючих:

“Ці люди, що приїхали з України за останні 10-15 років, багато з них залишилося тут нелегально. Якщо вони бажають стати громадянами Америки, і якщо вони хочуть покращити свій економічний стан, то вони повинні мати змоги отримати американське громадянство і жити тут легально”.

Водночас, за словами Гавдяка, серед української діаспори у США немає єдності у ставленні до нових іммігрантів з України. Дехто ставиться до новоприбулих із упередженням і називає їх ледве не зрадниками української держави.

Водночас, як вказують результати опитувань громадської думки, дві третини американців підтримують надання нелегалам можливості здобути американське громадянство. Однак, в середині політичної еліти США тривають суперечки з цього питання. Республіканці схильні до жорсткіших дій у боротьбі з нелегальною імміграцією. А демократи, напваки, підтримують вимоги протестуючих. Наприклад, сенатор від штату Нью Йорк Гілларі Клінтон звернулася до них із такими словами:

“Ваші обличчя це обличчя Америки. Обличчя людей, які дбають за наших дітей та старших людей. Обличчя людей, які займаються важкою працею, будують та прибирають наші міста.”

На думку аналітиків, вибух протестної активності іммігрантів може допомогти демократам перемогти на виборах до Конгресу США цього року. Іспаномовна громада є найчисельнішої меншиною у Сполучених Штатах і їхні голоси можуть стати вирішальними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG