Доступність посилання

ТОП новини

Європейський досвід - українським мерам.


Богдана Костюк Київ, 12 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Лідери місцевих громад України отримали можливість вивчати досвід своїх колег з Євросоюзу у царині співпраці між неурядовими організаціями та місцевими органами влади; практичного управління місцевою громадою, тощо. Відповідні навчальні курси і семінари новообраним керівникам місцевих і селищних рад України пропонує Європейська комісія. Чому і як вчитимуть фахівці Європейського Союзу міських і селищних рад представники ЄС, і чому хочуть навчитися мери?

Європейська інтеграція передбачає не лише приведення законодавства України до норм і стандартів, визнаних у ЄС; не лише проголошення реформ у різних сферах життя, а практичне здійснення цих реформ. І одна з найскладніших і найважливіших – це зміна відносин усередині місцевої громади. На цьому наголошує Посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. За його словами, без польського досвіду Україні не обійтися і додає:

“Дуже важливим нашим досвідом є те, що європейська інтеграція – це конкретне завдання. Нам треба було з’ясувати, як підвищити стандарти праці; як організувати працю органів місцевого самоврядування. Практично, це не було так, що європейська спільнота вимагала від нас щоби ми якусь реформу зробили".

А Посол Словаччини Урбан Руснак переконаний, що

“Якщо Україна хоче інтегруватися до Євросоюзу, вона має стандартизувати своє законодавство відповідно до ЄС-івських вимог. Ми розповідаємо вашим чиновникам, яким болісним був цей процес у Словаччині. Адже це не просто зміни на законодавчому рівні – це зміна системи взаємин у владі, на різних рівнях, в усіх секторах державного і суспільного життя України”.

Колишній міський голова Вугледара Донецької області Віктор Ханін вважає, що Україна потребує саме європейського досвіду налагодження системи співпраці між територіальною громадою і керівниками міських (районних) рад. З ним згідний представник асоціації міських рад України Ігор Кирильчук :

“Були проекти не на центральному, а на місцевому рівні. Проекти від Євросоюзу. Особливо у прикордонних областях”.

Ігор Кирильчук та Яцек Ключковський впевнені, що тренувальні програми для керівників і лідерів міських (територіальних) громад, пропоновані ЄС, виправдовують себе.
XS
SM
MD
LG