Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Колоти чи не колоти?


Київ, 13 квітня 2006 року. Чого найбільше не люблять і побоюються діти? Напевно, на першому місці у цьому “рейтингу незадоволень” буде відвідування лікаря і неминучі уколи. Багато хто і з дорослих, як і герої кінокомедії “Кавказька полонянка”, теж “не горять бажанням” робити таку процедуру. Але, як переконують лікарі, “треба Федю, треба!” А чи справді деякі з уколів, маються на увазі ті ж щеплення, є панацеєю? Аргументів скептикам додали останні випадки на Херсонщині та Вінниччині, де десятки малюків опинилися у лікарні саме після щеплень. Що ж трапилося з цими дітьми? Як і коли робити щеплення? Досліджують сьогодні “Звуки життя” – “Колоти чи не колоти?”. З вами Олександр Лащенко.

Для деяких малюків – навіть похід до стоматолога – не така болюча процедура, як уколи. А для деяких учнів Мізяківської школи, що на Вінниччині, та десятків вихованців Калінінської школи-інтернату на Херсонщині після щеплення довелося навіть лягати до лікарні. Проблеми у дітей після звичайного і всім відомого уколу на так звану "реакцію манту" виникли ще в одному регіоні України - на Рівненщині.

Що ж сталося з багатьма дітьми відразу в кількох областях України? Причина - саме щеплення? Чи це - банальний збіг обставин і вакцинування тут ні при чому? Офіційної відповіді лікарів наразі немає, вони вивчають ситуацію, а щеплення поки що припиняють. Людмила Мухарська - заступник головного державного санітарного лікаря України.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Донеччанка Олена від народження доньки не мала жодних проблем із здоров’ям дитини. У три місяці дівчинці зробили щеплення - саме відтоді Олена відраховує час, коли почалися проблеми...

Зараз Олениній дитині рік. Від щеплень мама категорично відмовляється і тепер поновлює доньчин імунітет...

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У США вакцинація - дуже популярна. Американців ніхто не тягне силоміць до лікаря на щеплення (це стосується і дорослих, і дітей). Але охочих – вдосталь! Місяць тому США пережили справжній “вакцинний бум”, рятуючись від грипу. В деяких містах навіть штурмували медичні центри, займаючи чергу з вечора. Зрештою “вакцинувалися”, хоча декому погрипувати все ж довелося. Не уник цього “задоволення” і нью-йоркський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. Але у щепленні не розчарувався.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Лікарі ще два дні тому призупинили щеплення на "реакцію Манту", допоки міністерство не з’ ясує, від чого захворіли діти відразу в кількох регіонах . Тим часом лікарі однієї з найвідоміших в Україні - дитячої лікарні "Охматдит" переконують - випадкам неадекватної реакції на щеплення можна знайти інше пояснення... "Охматдит" відвідала кореспондентка Звуків життя Наталка Коваленко....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG