Доступність посилання

ТОП новини

Післявиборче протистояння Проді –Берлусконі.


Надія Кандиба Рим, 13 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Італії після парламентських виборів, що завершилися у понеділок, триває протистояння між переможцем - лідером лівоцентристів Романо Проді і чинним прем”єром Сильвіо Берлусконі. Провідник правоцентристського блоку „Дім Свободи” Берлусконі не визнає офіційних результатів виборів і вимагає перерахувати зіпсовані бюлетені. Романо Проді готовий формувати уряд, але поки невідомо, чи найближчим часом дозволить йому це зробити чинний президент Республіки.

Попри заяви Сильвіо Берлусконі про шахрайство з боку лівоцентристів під час голосування, Романо Проді впевнено заявляє італійцям про беззаперечну перемогу своєї коаліції „Союз”. А щодо перевірки зіпсованих 43 тисяч бюлетенів, то хай перераховують, каже лідер опозиції, але результат виборів уже не зміниться. Повідомляють у пресі, що результати перерахунку спірних бюлетенів до вихідних не з’являться. Романо Проді відкинув також пропозицію суперника про створення урядової коаліції.

Виступаючи в середу у Болонії, Проді назвав свою перемогу важкою і закликав Берлусконі визнату поразку.

Проді: „Ми ніколи не бачили в історії італійської демократії жодного переможеного, який не визнає результатів виборів. Це ще один приклад, що він (Берлусконі) не поважає демократії, це ще одна причина відправити його до додому”.

За офіційними підсумками голосування, блок лівоцентристів під проводом Романо Проді з мінімальним відривом переміг на виборах до нижньої і верхньої палат італійського парламенту. З такою невеликою перевагою не можуть змиритися опоненти, а особливо прем’єр Сильвіо Берлусконі. Цими днями з його уст зникла посмішка і зі шпальт газет він дивиться на італійців із сумним та агресивним обличчям. На думку оглядачів, правоцентристи не хочуть і не вміють програвати. Тим часом прихильники чинного прем’єр-міністра вже роздають не дуже категоричні коментарі.

Говорить член партії Берлусконі „Форца Італія” Ренато Скіфані: „Лівоцентристи отримали менше голосів у сенаті, ніж блок „Дім Свободи”. Але завдяки італійським виборцям за кордоном вони мають невелику перевагу у сенаті. Тепер ми перевіримо, як вони (лівоцентристи) спроможні керувати країною”.

Романо Проді заперечив заяви опонентів, що мовляв після виборів країна розкололася на дві частини, бо жодна сила не набрала 50% голосів. На його думку, розділив країну на багату північ і бідніший південь сам прем''єр Берлусконі. І саме об’єднання Італії лівоцентристи вважають одним з основних завдань.

Лідер опозиційної партії „Маргарита” Франческо Рутеллі: „Поліпшення економіки, збільшення робочих місць, і об’єднання країни після глибокого розколу упродовж виборчої кампанії. Ми беремо на себе цю відповідальність”.

Романо Проді вже очолював італійський уряд з 1996 до 1998 років, з 1999 по 2004 рік був керівником Єврокомісії. 77-літнього Проді деякі українські експерти називають недалекоглядним політиком щодо розвитку відносин зі Східною Європою, зокрема з Україною.

Думка Оксани Пахльовської, завкафедри україністики Римського університету „La Sapienza”: „Ліві вили в Італії є заручникмми старих російсько-центристських прокомуністичних схем і вони не пропонуватимуть серйозних сценаріїв (розвитку відносин зі Східною Європою)”.

За словами Романо Проді, він почав переговори про формування нової адміністрації, але процес створення нового уряду може затягнутися. Нового прем’єра має призначити чинний президент, термін повноважень котрого завершується 18 травня. Повідомляють, що Президент Чампі може передати ці обов’язки своєму наступнику, якого має обрати парламент.
XS
SM
MD
LG