Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська коаліція.


Марина Пирожук Гості: Андрій Шкіль, БЮТ та Микола Оніщук, «Наша Україна».

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 13 квітня 2006 року.

Марина Пирожук

Вітаю усіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”!

13 квітня. В ефірі “Вечірня Свобода”. У студії Марина Пирожук.

БЮТ, “НУ” та СПУ після тривалих перемов підписали протокол про порядок формування коаліції. В ухваленому документі передбачені механізми створення такого об’єднання. Угода про створення коаліції складається з програмних засад, регламенту коаліції та пункту про розподіл портфелів.

Проект угоди має бути ухвалений та підписаний фракціями-учасниками коаліції. Уряд коаліціантами буде утворений після формування керівництва ВР і вже потім планується винести на ухвалення парламентом програму діяльності Кабміну. Підписанти своїми нинішніми діями задоволені.

Чи дійдуть союзники до кінця? Що може стати каменем спотикання на шляху остаточного формування коаліції? Про це та інше ми говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” з народними депутатами України: членом БЮТ А.Шкілем та М.Оніщуком, який представляє “НУ”.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії – 490-29-05. Телефонуйте і ставте свої запитання!

Пане Оніщук, чому так довго сторони не могли домовитися? Адже про це йшла мова вже кілька місяців.

Микола Оніщук

Я, можливо, вас здивую, але насправді я вважаю, що це йде навіть швидше, ніж могло бути і могло очікуватися.

Справа в тому (і це важливо для наших шановних радіослухачів), що офіційні процедури, тобто ті, які створюють правові наслідки, відбуваються лише тоді, коли депутати прийняли присягу і в парламенті створені фракції. Лише тоді підписується офіційна угода, яка тягне за собою знову ж таки відповідні юридичні наслідки щодо створення коаліції і відповідно формування уряду.

Зараз йдеться про підготовчий процес. Тобто, ті політичні сили, які виявили політичні наміри (до речі, про що прямо і вказано в самому протоколі), що ми заявляємо про намір створити коаліцію демократичних сил, зокрема коаліцію депутатських фракцій у ВР п’ятого скликання.

Тому саме з точки зору намірів політичних сил, які сьогодні мають фракцію в парламенті, вже за результатами виборів і варто оцінювати подію, яка сьогодні відбулася.

Марина Пирожук

Але все рівно переговори, дебати були дуже важкими, сторони-перемовники постійно сперечалися. Як Ви гадаєте чи, можливо, Ви знаєте, хто пішов на поступки?

Микола Оніщук

Мені видається, що на поступки пішли одночасно усі, оскільки предмет перемовин, на мій погляд, правомірно був зміщений з загострених питань, що стосується кандидатури прем’єра, до питань не менш важливих, якими є, по-перше, узгоджена програма діяльності коаліції. Адже не варто забувати про те, що країна вперше починає формувати коаліцію задля парламентського правління, і досвіду немає, політичних традицій, політичної культури в цій царині немає.

Дуже важливо, зараз навіть тяжко уявити, як можна і чи можна взагалі узгодити програму дій відносно різних політичних сил з точки зору тих пріоритетів і тих засад діяльності, з якими вони йшли на вибори. Адже тепер на відміну від того, як це було раніше, саме прем’єр-міністр є зобов’язаний виконувати програму коаліції, а не діяти на власний розсуд, як це було зазвичай.

Андрій Шкіль

Я впевнений, що всі ті, хто з самого початку гальмував процес підписання, здалися під натиском логічних аргументів. Ось і все. Тобто, тут не було таких поступок, як сказали, що принципова позиція або там такі позиції, ми відступаємо від тих чи інших... Просто тут мова йшла про як би регламент укладання всіх цих угод. Нарешті дійшли до такої золотої середини, мені здається, де були дотримані і обіцянки і, з другого боку, ще лишилися для багатьох охочих поля для маневру. Для нас у цьому протоколі є важливим щодо процедури формування коаліції пункт 6.

Марина Пирожук

Це посада прем’єра, так?

Андрій Шкіль

Так. Ця угода про коаліцію готується на основі принципів, передбачених в проекті меморандуму про створення коаліції демократичних сил.

Марина Пирожук

До речі, чий проект було взято за основу? Чи це спільний продукт?

Андрій Шкіль

Це ж протокол про наміри і готували його різні: і “НУ”, і СПУ, і ми. Ми стояли на засадах меморандуму.

Про що свідчить цей протокол? Що коаліція буде. Це головне питання. Друге питання – це те, що коаліція буде на тих принципах, які були проговорені перед тим, як розпочався процес, умовно кажучи, підрахунку голосів, що також дуже важливо, коли ще ніхто не знав, хто буде ким, хто буде всім.

Марина Пирожук

Власне, в коментарях стосовно створення парламентської коаліції “нашоукраїнці” виглядають як господарі ситуації? Це так, пане Оніщук?

Микола Оніщук

Що є правдою? Це те, що “нашоукраїнці”, як Ви висловилися, проявили і зберігають за собою ініціативу в формуванні коаліції, очевидно, усвідомлюючи відповідальність, яка лежить, зокрема, на політиках, в тому числі і тих, які приймали участь у виборах, за життєдіяльність країни. Адже я про це вже говорив, що ми досить швидко повинні будемо мати уряд, який не може бути сформований без коаліції.

Марина Пирожук

Ні, я говорю про різні речі.

Буквально ще недавно Р. Безсмертний говорив, що право на визначальне слово, право диктувати умови матиме та політична сила в товаристві “помаранчевих”, яка набере найбільш голосів на виборах. Такою силою є БЮТ. Але ж стилістика коментарів дещо змінилася, власне, після 26 березня.

Знову ж таки, хто є господар ситуації? Чи всі мають паритетні умови?

Микола Оніщук

Я вважаю, що ситуацію швидше розглядати саме як таку, де кожен з учасників є паритетний і з точки зору введення переговорів, по-перше, з точки зору того, що кожен має право відстоювати свої програмні завдання, в тому числі і у спільній програмі діяльності коаліції.

Я, до речі, не переконаний, чи буде у фінальному етапі цього процесу, коли буде узгоджена програма програма діяльності, чи збережуться ті ж самі інтереси, в тому числі й до посад (наголошую на цьому), які були заявлені спочатку.

Марина Пирожук

Який тоді сенс підписання таких протоколів?

Микола Оніщук

Адже ситуація виглядає таким чином. Спочатку необхідна бути узгоджена програма діяльності, а потім прем’єр - той, хто згодиться цю програму виконувати.

Я не виключаю, що інтереси тут до цього документу і до посади можуть бути змінені. По-іншому не буває, тому що ми живемо в парламентській республіці, де коаліція – це догорів, це угода. А ви добре знаєте, що угода і принципи угоди – це рівність партнерів, апріорі рівність, і згода на ті чи інші зобов’язання виконувати у рамках цієї угоди.

Андрій Шкіль

Мені подобається паритетність, коли мова йде про формування парламентської коаліції.

Марина Пирожук

Є вона?

Андрій Шкіль

Що таке парламентська коаліція? Це група політичних партій, які отримали делегування від народу до парламенту, тобто мандати в парламент.

Розумієте, господарем чи не господарем, але співвідношенням сил формується за кількістю мандатів. Ось і все. Це крапка. А те, що зберігається рівність сторін в переговорному процесі – це зрозуміло. А говорити про те, що от “НУ” збирається підкласти нам таку двоцентнерну свиню...

Микола Оніщук

Не збирається.

Андрій Шкіль

...у протоколі пунктом 2...

Марина Пирожук

Чому це не корегувалося сьогодні?

Андрій Шкіль

Це ж намагання. Розумієте? Це тільки в криміналістиці намагання вчинити злочин карається законом, а коли намагання підкласти свиню, то воно нічим не карається, ніхто нікому нічого не підкладе. Ми не дамо, і Ви не захочете.

Тому ця розмова про те, що буде такими обкладена шарами неможливостей посада прем’єра, що ніхто не захоче виконувати програму... Не забувайте, що це не “НУ” тут формує цю програму, а ми втрьох її будемо формувати.

Микола Оніщук

Правильно.

Марина Пирожук

А може бути таке, що ніхто не захоче виконувати з реальних претендентів на посаду прем’єра?

Андрій Шкіль

Ніхто не захоче складати таку програму, яку не виконає прем’єр. Тобто, звичайно, вирішальне слово буде за тією силою, яка, згідно цього ж протоколу, буде пропонувати свого кандидата на посаду прем’єра.

Марина Пирожук

Які проблеми можуть виникнути на подальшому шляху?

Досить великі розбіжності існують в цілій низці питань. Соціалісти – це класична ліва партія. “Наша Україна” – в значній мірі є принципи ліберального характеру. “Блок Юлії Тимошенко” теорія солідаризму, це теж скоріш більше до лівого, ніж до правого спектру.

Тому всі ці речі потрібно узгодити. І саме на цьому має бути зосереджена робота коаліції. Якщо ми сходимось в програмних засадах, якщо ми ідемо на компроміси в тому і іншому чи що виносимо за крапки чи спеціальні протоколи і так далі, тоді зрозуміло який обсяг завдань.

І тоді прем’єр говорить: “ Я готовий це робити”. А може сказати “Вибачте. Таку програму я виконати не можу”.

Марина Пирожук

Пане Шкіль, чи буде досягнуто консенсус у формуванні уряду?

Андрій Шкіль

Звичайно прокоментую декілька слів. Але з тим, щоб вийти з цього процесу і більше до нього не вертатися.

Ми просто мали до роботи тест з різними технологіями. А технологія затримки підписання протоколів – це також хороша технологія.

В боксі це використовується після добре нанесеного удару, це ще не нокаут і не нокдаун, але треба відпочити на плечах суперника.

Заодно це і його втомить і ти наберешся сили.

Марина Пирожук

А хто в цьому може бути зацікавлений?

Андрій Шкіль

Ті, хто здивувалися результатом виборів.

Марина Пирожук

Ви натякаєте на “Нашу Україну”?

Андрій Шкіль

Я не на кого не натякаю. Для багатьох, крім нас, результат виборів був неочікуваний. Ми очікували трошки більшого результату і це нормально. А решта не очікували.

Тому що ті, хто так палко казав: “Ні, пропонує міністра та політична сила, яка набере більшість”. А потім сказали: “Хто таке говорив? Ми?! Ні-ні, то був попередній... то вже не рахується”.

А щодо програми діяльності уряду, яку так наполегливо, впевнено, професійно виконує уряд Єханурова, повірте виконає будь-який прем’єр. Яку програму виконує цей уряд – я не знаю.

Марина Пирожук

Тобто людський фактор важливий?

Андрій Шкіль

Тут не людський фактор. Я кажу, що уряд нинішній ... ми приберемо Єханурова, ми приберемо...

Наступне. Я дуже втішений, палко втішений, від того, що тут немає сьомого пункту, що Тимошенко забороняється балотуватися на Президента. Це дуже добре, бо це ж демократична...

Марина Пирожук

Але є одна проблема: БЮТ не приховує, що волів би бачити прем’єром Юлію Тимошенко, і так само наша Україна не приховує, що не хотіла би бачити.

Андрій Шкіль

Треба до виборців апелювати. Вони підтримали одну пропозицію на прем’єра, підтримали іншу. Треба до виборців апелювати. Нема чого, як кажуть, апелювати до дзеркала , якщо проблема в зображенні.

Я ще раз кажу: щоб тут працювали конкуренція добра в тому, хто краще зробить, а не конкуренція має працювати, хто перший добіжить. Тому за різних обставин тут не вартує просто зациклюватися на складанні складних невиконанних угод.

Наступне: оці от регламент “Програмні засади діяльності фракції”, регламент діяльності коаліції. Ми ж чудово знаємо про таку Вищу раду коаліції, де завжди хочеться зробити, щоб БЮТ був у меншості. І сказати: “Тут був ваш прем’єр, ми йому сказали зробити одне – він зробив, а наступного разу сказали зробити друге – він зробив. Але перший варіант був не правильний”.

Марина Пирожук

Андрію, соціалісти та “наші українці” дуже часто говорять, що проблема розподілу посад – це річ другорядна. Чи немає тут лукавства?

Андрій Шкіль

Ви знаєте, як це називається: це розподіл сфер відповідальності між учасниками коаліції.

Тут не про посади ідеться мова, а про сфери відповідальності. І коли ми говоримо про посаду прем’єра – тут питання, яке було включено в зовсім іншу категорію домовленості.

Тому вона винесена в окремий пункт цього протоколу про формування коаліції.

Марина Пирожук

В уряді Тимошенко було чимало міністрів, які часто воювали і з прем’єром і між собою.

Тимошенко це пояснювала тим, що вона мовляв не призначала жодного міністра самостійно. Чи не повториться така ситуація і зараз?

Чи матиме прем’єр право і можливість формувати таку команду, за яку він буде сам відповідати, в якій будуть всі міністри кожен за себе відповідати?

Микола Оніщук

Власне в цьому і є проблема і питання. Юридико політична ситуація абсолютно різна і відміенна, від тієї, що була півроку назад, коли пані Юлія Тимошенко керувала урядом.

Вона відмінна тим, що сьогодні уряд всього-на-всього – наголошую ––є механізмом реалізації політичних програм і політичної волі тих суб’єктів, тобто партій і блоків, які перемогли на виборах. А вже на наступних виборах не уряд піде на вибори – наголошую на цьому – а політичні партії, які сформували уряд.

Тому уряд за нових умов – це механізм реалізації політичної волі тих, хто переміг на виборах. І природно, що механізми, про які ми зараз говоримо, над яким працюємо...

Марина Пирожук

Але прем’єр – це передусім добрий менеджер.

Микола Оніщук

Ви відповіли на це запитання. Коаліція, коли вона узгодить свої політичні позиції і скаже, з чим вона піде до виборців на наступні вибори.

Скаже: “А нам треба для цього тепер такий менеджер, який здатен це виконати”. І треба подивитися особисті якості для цього.

Марина Пирожук

Багато є таких кандидатур?

Микола Оніщук

Я думаю, три-чотири знайдеться завжди: нинішній прем’єр, Юлія Тимошенко, Анатолій Кінах – можна продовжити ряд людей, які я вважаю за своїм фаховим рівнем можуть це робити.

І це добре, що вони були. Було б гірше, якби їх не було.

Марина Пирожук

Хто буде призначати, рекомендувати міністрів?

Андрій Шкіль

Звичайно, що рекомендувати на міністерські посади будуть представники політичних партій, які перемогли на цих виборах.

Я хотів би нагадати: не переміг би блок, якби був створений блок Юлії Тимошенко – “Наша Україна” – СПУ – тоді би можна було говорити про переможців. Перемогли кожен по-своєму.

Марина Пирожук

БЮТ наділений в товаристві трьох цим правом говорити визначальне слово?

Андрій Шкіль

Дивіться яким чином ставиться питання: якщо тільки доходить до питань розподілу – паритет, а якщо тільки у партії Мороза і Юлії Тимошенко є спільна думка – тоді кажуть: “все”, це неправильна позиція, треба так, щоб був паритет.

Марина Пирожук

А на яких це підставах? Чим це пояснюється?

Андрій Шкіль

Я не знаю чим. Але в принципі, чому тривалі були таку перемовини: одна складова цього тріумвірату переконувала двох, що вони обоє неправі. Це – нова демократія.

Програмні принципи є головними. Ось цікаво: чим ґрунтувалася ця “гідрометцентрна домовленість” – “розмова по погоду” між Януковичем і Єхануровим? Багато спільних принципів між “Нашою Україною” і “Регіонами”.

Марина Пирожук

У формі бліц-відповіді: пане Онищук, на Вашу думку, хто був би кращим прем’єром, яка б людина могла виконати найліпше, найкраще цю програму, про яку Ви говорите?

Там уже визначено, наскільки я зрозуміла 50 пунктів, і сторони начебто порозумілися.

Микола Оніщук

Насправді я вже відповів на Ваше запитання, коли назвав тих осіб, які здатні це зробити. Це перше.

Марина Пирожук

Пане Шкіль, Ви згодні з цим?

Андрій Шкіль

Я згоден з однією особою, Ви знаєте з якою.

Микола Оніщук

І, по-друге, я хочу зауважити, що йдеться не про програмні принципи, а про програму дій, тобто конкретний набір завдань, які будуть вирішувати політичні сили, що перемогли на виборах.

Марина Пирожук

А за яких умов коаліція може розсипатися?

Микола Оніщук

Якщо сторони не дійдуть згоди стосовно дій спільних.

Марина Пирожук

Дякую. Андрій Шкіль, Микола Оніщук Це була “Вечірня свобода”. Дякую гостям і слухачам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG