Доступність посилання

ТОП новини

Запис Десятої симфонії Дмитра Шостаковича під орудою українського диригента Романа Кофмана визнаний кращим диском року Німеччини.


Леся Олійник Київ, 14 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Національній філармонії України звучить один із концертів, присвячених 100-річчю видатного композитора ХХ століття Дмитра Шостаковича. До ювілею, який відзначатиме весь музичний світ, провідні оркестри України вирішили здійснити виконання всіх його симфоній. У цьому проекті бере також участь відомий український диригент Роман Кофман.

У ці хвилини звучать фінальні акорди шедевру симфонічної музики Шостаковича – його чотирнадцятої симфонії. Її виконує Київський камерний оркестр під орудою Романа Кофмана.

Для сьогоднішнього концерту маестро спеціально прибув з Німеччини. Вже два роки він об’єднує роботу головного диригента Боннського симфонічного оркестру імені Бетховена та Київського камерного колективу. Роман Кофман розповів Радіо Свобода, що до сторіччя Шостаковича він здійснює в Німеччині власний проект – запис на компакт-диски всіх 15 симфоній російського композитора спільно з німецькими, чеськими та українськими музикантами.

На запитання, чим відрізняється виконання музики Шостаковича німецькими музикантамив від українських, Роман Кофман відповів: „Звичайно, для німецьких оркестрів Шостакович не є таким близьким, таким знайомим, як для українських оркестрів чи взагалі колишніх радянських оркестрів. Вони не так близько до серця, здавалося б, можуть приймати цю музику. Є як така пікантна ситуація з Сьомою симфонією Шостаковича – Ленінградською, де йдеться про Велику вітчизняну війну. Але мушу сказати, що музиканти Боннського оркестру грали її з натхненням, Цей запис відзначений премією і, знаєте, це знову доводить, що музика є універсальна мова для всіх народів. Ці почуття, що є в музиці, незалежно від програми твору, якщо це музика справжня, висока, глибока і вищого гатунку, то вона приймається музикантами всіх країн серцем”.

Запис десятої симфонії Шостаковича під орудою Романа Кофмана визнаний в Німеччині кращим диском року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG