Доступність посилання

ТОП новини

Сербські «приватизатори» за ґратами.


Михайло Рамач Белград, 14 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Сербії поліція днями заарештувала групу високих посадовців, юристів та бізнесменів, яких підозрюють у приватизаційних махінаціях, що завдали збитків державі на десятки мільйонів євро. Схема, про яку розповість белградський кореспондент РС Михайло Рамач, може видатися знайомою багатьом українським слухачам «Європейської Свободи».

Сербська поліція святкує значний успіх. За підозрою у причетності махінацій в процесi приватизацiї великих державних компанiй їй вдалося засадити за ґрати голову Торговельного суду, що виконує функції у Сербії господарського суду, керівника одного банку, кiлькох адвокатiв та бiзнесменiв. Затриманих та розшукуваних пiдозрюють в отриманні хабарiв та в привласненнi десяткiв мiльйонiв євро.

Мiнiстр фiнансiв Младян Динкич заявив, що за затриманими стежили упродовж восьми мiсяцiв, за його словами, йдеться про найбiльший скандал від часу повалення режиму Слободана Мiлошевича.

Поки полiцiя провадить слідство, преса пояснює, в чому суть справи. Все розпочиналося й закінчувалося в столичному Торговельному судi, який, згiдно з законом, має право визнати кожну компанію такою, що збанкрутувала. Тодi той же суд призначає тимчасове керiвництво компанiї й керує процесом приватизацiї. Оскiльки компанiя - банкрут, то її продають за дешеву цiну. Так розпродали, повiдомляє преса, низку прибуткових державних компанiй.

Як воно виглядало на практицi? Дуже просто. Керiвник мережi меґамаркетiв, якого ще розшукують, направив до Торговельного суду данi, згiдно з якими компанiя збанкрутувала. Голова Торговельного суду Ґоран Кляєвич вiдразу вжив вiдповiдних заходiв: призначив нового керiвника та банк, який має здійснити приватизацiю. Керiвником став його знайомий адвокат, власником приватного банку був близький родич згаданого. Банк надав кредит приватному бiзнесменовi, котрий без динара готівки - так званими паперовими трансакцiями - купив сотнi тисяч квадратних метрiв дiлового простору: офісів, магазинiв, складiв... Так само приватизували столичний м’ясокомбiнат, текстильний комбінат, суднобудівельний завод та численнi пiдприємства. Так робили не лише в столицi. Однак, белградський суд провадив приватизацiю великих компанiй і манiпулював мiльйонними сумами.

Щодо паперiв – все проходило згiдно із законом. Спецiальна прокуратура в справах органiзованої злочинностi наразi мала б довести, що затриманi пiдробляли документи та встановити, яким чином окремi з них здобули величезне майно. Один iз заарештованих, скажiмо, був власником 130 компанiй!

Деякi газети пишуть, що влада завдала рiшучого удару так званiй банкрутовiй мафiї. Іншi попереджають, що з висновками не треба поспiшати. Адже суддю Кляєвича три роки тому вже звiльнили з посади зi схожими звинуваченнями. Проте вiн тодi довiв, що в нього чистi руки. А ЗМІ та працiвники збанкрутованих фiрм, якi залишилися без роботи, безлiч разiв попереджали владу, що група недоторканних руйнує економiку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG