Доступність посилання

ТОП новини

Крок вперед – два назад. Або продовження коаліційної камасутри.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Народний Союз “Наша Україна” хоче виключити з вчорашнього тристороннього протоколу між БЮТ, НСНУ та Соцпартією шостий пункту. У цьому пункті йдеться, що кандидатуру Прем’єра висуватиме та політична сила, яка набрала найбільше голосів на виборах. Окрім цього, “Наша Україна” вимагає від БЮТу відмінити домовленості з Партією регіонів у місцевих радах. Блок Юлії Тимошенко такі заяви називає політичним тиском.

Після майже тритижневих коаліційних перемовин та суперечок, у четвер Блок Юлії Тимошенко, “Наша Україна” та Соцпартія підписали Протокол щодо процедури формування Коаліції демократичних сил.

Однак вже наступного дня президія “Нашої Україна” підтримала усі пункти протоколу, окрім шостого. Цей пункт містить посилання на меморандум, де в свою чергу йдеться: кандидатуру Прем’єра висуватиме політична сила, яка набрала найбільше голосів на виборах. Перший номер списку “Нашої України” Юрій Єхануров заявив:

“Такого пункту там немає. Там є посилання на проект меморандуму. Зараз політрада блоку вивчає - який проект мали на увазі підписанти вчорашнього протоколу?”.

З цього приводу Юлія Тимошенко в інтерв’ю 5-му каналу заявила:

“Це є частина політиків з “Нашої України”, які знаходяться на позиціях створення коаліції з Партією регіонів. Таким чином сьогодні торпедують створення коаліції з тих сил, які стояли по одну сторону барикад на всіх майданах під час президентських виборів”.

Окрім цього, Народний Союз “Наша Україна” звернувся до Блоку Юлії Тимошенко з вимогою відмінити домовленості з Партією регіонів у місцевих радах. Керівник фракції БЮТ у парламенті Олег Білорус називає заяву “Нашої України” політичним тиском:

“Якби це розглядалося не політично, а практично, то це в робочому порядку тихо можна було обговорити і вирішити. Ця заява звучить як політична гіпербола. Якщо й є такі випадки, то потрібно обговорювати випадки, а не робити політичні заяви. Ми не підписували Меморандумів з Партією регіонів, і не підписували з ними ніяких угод”.

Експерти ж вважають, що четверговий протокол не є стовідсотковою гарантією, що коаліцію сформують саме ці політичні сили. Політолог Андрій Єрмолаєв:

“Йдеться не про коаліцію, йдеться про позапарламентський політичний акт, який має характер декларації про наміри. Чи означатиме це: що наміри будуть реалізовані в декларації? Я б поки що не давав стовідсоткової гарантії, що буде так. Більше шансів, що ця коаліція таки буде створена. І це означає, що широка коаліція, яка розглядалася на початку вже не ствердиться. У будь-якому випадку шансів на це дуже мало”.

Політолог Ігор Лосєв зазначає: Протокол про наміри засвідчив, що дехто з підписантів, хотів би бачити дещо інший склад майбутньої парламентсько-урядової коаліції:

“Всі ці заяви, що треба спочатку програми опрацювати, треба домовитися по всіх питаннях, це свідчить не стільки про серйозний підхід до цієї справи, скільки про велике небажання бачити Юлію Тимошенко на посаді прем’єр-міністра. Деякі лідери “Нашої України” вважали б за краще об’єднатися з Партією регіонів. Вони зараз заявляють, що це сприятиме об’єднанню країни, а насправді це сприятиме об’єднанню українського олігархату”.

Попередньо підписати Коаліційну угоду БЮТ, “Наша Україна” та СПУ мають після того, як новообрані нардепи складуть присягу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG