Доступність посилання

ТОП новини

Долю аутсайдерів парламентських виборів вирішує Вищий адміністративний суд.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Вищий адміністративний суд України продовжить розглядати скарги аутсайдерів парламентських перегонів. Розглядати скарги по суті суд почав учора. Загалом Вищий адміністративний суд має розглянути вісім позовів.

Два позиви від блоку Наталії Вітренко, позов кандидата у народні депутати від блоку Вітренко, два позови блоку Юрія Кармазіна, два позови партії “Віче” і ще один від Блоку Володимира Литвина. Саме стільки позовів має розглянути Вищий адміністративний суд.

Самі ж позивачі позитивно налаштовані щодо сьогоднішнього судового засідання. Член Блоку Володимира Литвина Олег Зарубінський:

“Якщо це буде справедливий розгляд, а не мотивований телефонним правом і революційною політичною доцільністю, то висновки Вищого адміністративного суду мають бути абсолютно зрозумілими. Така кількість фактажу щодо спотворення під час підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, сприяла цьому і ЦВК шляхом цілої схеми буцімто уточнення протоколів”.

Натомість нашоукраїнець Борис Беспалий вважає: цей судовий розгляд засвідчує демократичність України і додає, що політики які програли вибори намагаються затягувати час: “Нічим воно не закінчиться. В даному випадку це просто йде банальне затягування тими, хто програли вибори. Хтось щиро вважає, що він шукає справедливості, хтось просто париться, а хтось вважає, якщо у себе не вродило, то щоб і сусіда урожай поїли хробаки”.

Заступниця голови ЦВК Марина Ставнійчук прокоментувала цю ситуацію так:

“Абсурдність цього очевидна. Тобто, якщо цього б не можна було оскаржити, то ніхто б не звертався з позовом і ніхто б не брав позову до розгляду. Тут іде підміна понять – це очевидно”.

Щоб оскаржити результати виборів українське законодавство передбачає п’ять днів з моменту офіційного їх оголошення. І ще п’ять днів суд має для їхнього розгляду. Офіційні результати волевиявлення Центральна виборча комісія оголосила тиждень тому.
XS
SM
MD
LG