Доступність посилання

ТОП новини

Кримські “регіонали” висунули ультиматум центральній владі.


Володимир Притула Сімферополь, 17 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські “регіонали” висунули ультиматум центральній владі. Вони вимагають негайного оприлюднення результатів виборів у Криму, інакше – погрожують розпочати масові акції громадянської непокори.

Кримська організація Партії регіонів ухвалила рішення щодо початку масових акцій протесту, якщо офіційний Київ ніяк не відреагує на затягування з оприлюдненням результатів виборів до парламенту автономії, де переміг блок “За Януковича!”. Про це сьогодні на прес-конференції у Сімферополі заявив лідер кримських “регіоналів”, 1-й заступник голови Верховної Ради Криму Василь Кисельов:

“Триває ігнорування закону, триває маніпуляція волевиявлення сотень тисяч виборців Сімферополя. Якщо сьогодні до нуля годин ночі не буде ухвалене жодне рішення, якщо Виборча комісія Криму поговорить і розійдеться, то біля Прокуратури Криму будуть уже не акції громадянського протесту, а акції громадянської непокори!”, - заявив лідер кримських “регіоналів” Василь Кисельов. Він не пояснив, що це будуть за акції, але висловив переконання, що у Києві їх відчують.

Підрахунок голосів на виборах до парламенту автономії не завершений досі через те, що сімферопольська територіальна виборча комісія ніяк не затвердить протокол з результатами – через відсутність кворуму. Двічі місцевий суд ухвалював рішення, якими зобов’язував сімферопольський тервиборчком у визначені терміни оприлюднити результати виборів, але кворуму досі так і немає, як немає і офіційних результатів. Кримські ж “регіонали” у цьому звинувачують центральну владу. Василь Кисельов: “Влада в особі президента, в особі прокуратури не вживає заходів проти тих, хто порушує закон про вибори, не може примусити їх працювати. Тож ми шляхом акцій громадянської непокори вимагатимемо у президента, у прокуратури найжорсткіших заходів щодо тих осіб, які зобов’язані забезпечити виборчий процес, зобов’язані забезпечити виконання закону”.

Тим часом прокурор Криму Віктор Шемчук в телефонному інтерв’ю Радіо “Свобода” заявив, що не проти жодних акцій протесту, які проходять в рамках закону, але претензії кримських “регіоналів” до нього – не за адресою: “Прокурор не є учасником виборчого процесу і прокуратура не здійснює нагляд за дотриманням законів, які стосуються виборчого процесу, а саме – підрахунку та оприлюднення результатів”, - сказав кримський прокурор Віктор Шемчук і додав, що Прокуратура АРК водночас порушила і розслідує три кримінальні справи щодо фальсифікацій під час нинішніх виборів.
XS
SM
MD
LG