Доступність посилання

ТОП новини

Іранська допомога Палестині: не стільки солідарність, скільки стратегія


Зиновій Фрис Прага, 17 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Іран оголосив про те, що надасть 50 мільйонів доларів допомоги Палестинській автономії. Нагадаємо, що Ізраїль, Сполучені Штати Америки та Європейський Союз тимчасово припинили фінансувати уряд на чолі з “Хамасом” через те, що він не хоче визнати Ізраїль і не відмовляється від насильства. Деякі аналітики пояснюють іранську пропозицію про допомогу палестинцям стратегічними, ідеологічними і політичними факторами. Причому Тегеран, за їхніми словами, прагне не лише заручитись підтримкою мусульман з інших країн, а й забезпечити собі якомога більший вплив на "Хамас" та й на весь регіон. Надійшло повідомлення з Катару і Сирії: ці країни також готові перерахувати гроші урядові "Хамасу". Ще раніше про це заявила Москва.

Про фінансову допомогу новому урядові Палестинської автономії повідомив міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі під час конференції, що проходила в Тегерані: "Я маю честь повідомити, що Іран надав 50 мільйонів доларів допомоги палестинському народові".

Міністр Моттакі при цьому не повідомив, як і коли ці кошти надійдуть до автономії.

Речник "Хамасу" Самі Абу Зухрі привітав рішення Ірану. Воно, за його словами, є проявом арабської та ісламської підтримки палестинського народу.

Регіональний експерт Мустафа Алані з Дубайського центру досліджень заявив в інтерв"ю для радіо "Свобода", що дії Ірану свідчать про те, що рішення Заходу про ізоляцію "Хамасу" веде до посилення впливу Ірану в регіоні. На його думку, в палестинському питанні ціна зближення “Хамасу” з Іраном у довготривалій перспективі буде величезною.

Тим часом шеф іранської дипломатії Манучер Моттакі закликав до ширшої підтримки ісламського світу нового палестинського уряду: "Міжнародна спільнота та ісламський світ мають допомогти новому палестинському уряду у вирішенні нинішніх проблем".

Вже згадуваний експерт Мустафа Алані вважає, що ці кроки Ірану є проявом не стільки ісламської солідарності, скільки стратегічним рішенням. Адже "Хамас", каже він, є сунітським фундаменталістським рухом. Іран же фундаменталістська шиїтська держава.

На думку Алані, ріст іранського впливу на "Хамас" не є доброю новиною ні для Заходу, ні для арабських країн регіону.

Минулого тижня Росія також пообіцяла допомогу палестинському уряду. Міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив після телефонної розмови з президентом автономії Махмудом Аббасом, що Росія найближчим часом надасть термінову фінансову допомогу. Такий крок Москви, вважають спостерігачі, не викликає подиву після того, як у Кремлі в березні прийняли делегацію "Хамасу".

Про допомогу новому палестинському уряду на чолі з "Хамасом" оголосили Катар і Сирія.

Офіційний Київ ще ніяк не відреагував на останні повідомлення про фінансування окремими країнами нового палестинського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG