Доступність посилання

ТОП новини

Письменник Тарас Прохасько коментує ставлення європейців до України та українців.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 17 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Знаний український письменник Тарас Прохасько по кілька разів на рік буває за кордоном. Він учасник численних європейських літературних форумів та програм. Прозаїк переконаний, що європейців передовсім відштовхує невизначеність політики української держави.

Автор бестселерів останніх кількох років, романів „Непрості”, „З цього можна зробити кілька оповідань” - письменник Тарас Прохасько мешкає в Івано-Франківську. Однак він по кілька разів на рік покидає рідно місто, для того щоб відвідати на запрошення найрізноманітніших європейських форумів та об’єднань сусідні країни. Тарас Прохасько має власний тривалий досвід спілкування з європейцями. І він не лише обмежується перекладом його книг у Польщі, Чехії та Німеччині. Письменник також намагається детально проаналізувати, як ставляться європейці до українців та Української держави. Він переконаний, що жителів Європи передовсім лякає невизначеність України, непевність її політичного курсу:

„Одним словом, це вся та мішанка ідей та поглядів, які відбуваються на величезній Україні. Вона є чимось страшним, чого до кінця позитивно не можуть сприйняти європейці”.

При цьому в Європі надзвичайно добре оцінюють та сприймають українських інтелектуалів: письменників, культурологів, музикантів, художників. Але загалом Україна дотепер залишається для Європи чимось не надто відомим:

„Для європейців це країна хаотична, дуже різноманітна, яка сама собі не може дати ради навіть у меморандумі про наміри”.

Водночас Тарас Прохасько переконаний, що в останній рік, що минув після Помаранчевої революції, значною мірою змінив ставлення до українців. Європейці побачили у своїх сусідах народ, що прагне демократії і справді хоче ввійти до європейської сім’ї народів.
XS
SM
MD
LG