Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Пінчук може збідніти на три мільярди доларів та піти шляхом Павла Лазаренка.


Сергій Куделя Вашингтон, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Віктор Пінчук повинен буде сплатити компенсацій на суму три мільярди доларів США у випадку, якщо американський суд задовольнить позов з боку Ігоря Коломойського. Про це Радіо Свобода заявив адвокат Брюс Маркс, фірма якого - Marks & Sokolov - представляє інтереси Коломойського у федеральному суді штату Масачусетс. Коломойський обвинувачує Віктора Пінчука у незаконному привласненні частини прибутків від діяльності Нікопольського Феросплавного Заводу та переведенні їх на рахунки підконтрольних Пінчуку компаній у Швейцарії та США. Окрім декількамільярдного фінансового штрафу, зять колишнього президента України може також опиниться під загрозою кримінального переслідування з боку уряду Сполучених Штатів.

Коломойський вважає, що Пінчук порушив його права як акціонера НФЗ, та повинен компенсувати завдані збитки усім акціонерам.

Упродовж двох років Віктор Пінчук та його бізнес-партнери, громадяни США Джеррі Маргуліс та Александр Новак, здійснювали махінації, які завдали шкоди Нікопольському Феросплавному Заводу на суму близько одного мільярда доларів. Про це йдеться у позові, розгляд якого розпочнеться наступного місяця в окружному суді Сполучених Штатів. Позивачем є співвласник НФЗ Ігор Коломойський, йому належать 23% акцій заводу. Його американський адвокат Брюс Маркс стверджує, що докази незаконної діяльності Пінчука Коломойському вдалося отримати влітку минулого року, коли приватизація НФЗ була оскаржена в українському суді. Коломойський вважає, що Пінчук порушив його права як акціонера підприємства, та повинен компенсувати завдані збитки усім акціонерам.

Чому вирішили подати позов проти Пінчука в американському суді? Тому, що деякі учасники змови є громадянами США та використовували американські компанії для переховування незаконно отриманих прибутків, пояснює Брюс Маркс. Адвокат також зазначає, що не має довіри до українського правосуддя:

“Ми вважаємо, що існують серйозні проблеми із безсторонністю та справедливістю української судової системи. Судова система у США надає значно більше можливостей для проведення чесного слухання, оскільки судді тут не будуть під впливом чи тиском з боку таких політично могутніх людей як Пінчук чи його тесть Кучма.”

Юридична компанія Marks & Sokolov у суді Нью Йорку також займається справою проти чільних російських бізнесменів – Віктора Вексельберга та Михаїла Фрідмана.


Позов проти Пінчука поданий згідно норм американського акту по протидії рекетові та корупції, що передбачає компенсацію втричі більшу завданої шкоди. Тому, у випадку задоволення судом вимог позивача, Пінчук повинен бути сплатити акціонерам близько трьох мільярдів доларів. Як каже Брюс Маркс, половину цієї суми, тобто майже півтора мільярди доларів, отримає український Фонд Держмайна, як власник частини акцій НФЗ. Розгляд позову проти Віктора Пінчука в американському суді може стати підґрунтям для початку проти нього і кримінальної справи у США.

Брюс Маркс: “Як адвокати, ми зобов’язані повідомляти американський уряд про будь-яку незаконну діяльність. І ми надали усю необхідну інформацію прокурору штату Масачусетс та міністерству фінансів США, оскільки американські банки використовувалися для відмивання та незаконного переведення грошей. Уряд США повинен буде сам вирішити чи необхідно здійснити розслідування цієї справи. В Україні добре відомо, що наш уряд серйозно ставиться до випадків корупції та незаконної діяльності українців у США. Підтвердженням цього є засудження у Каліфорнії колишнього Прем’єр Міністра України Павла Лазаренка.”

Брюс Маркс не виключає, що Віктор Пінчук може повторити шлях Павла Лазаренка і тому повинен буде уникати подорожей до США. Американський адвокат також зазначив, що Віктор Пінчук – не перший олігарх, проти якого юридична компанія Marks & Sokolov подає позов. У суді Нью Йорку вона займається справою проти чільних російських бізнесменів – Віктора Вексельберга та Михаїла Фрідмана. Маркс прогнозує, що розгляд справи Пінчука триватиме близько року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG