Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Вірю, не вірю.


Київ, 18 квітня 2006 року. Україна в чергове випередила Європу! Цього разу - через неабиякий попит на детектори брехні, яких тут стали замовляти більше, аніж у країнах Євросоюзу та Росії. І якщо донедавна детектори брехні для пересічного громадянина були скоріше антуражем детективів, то після заяв новообраного київського мера про необхідність тестування чиновників на таких пристроях - громадяни з нетерпінням почали з’ясовувати - наскільки це реально і чи можна примусити такий тест пройти? Ми спробуємо розібратись сьогодні, у Звуках Життя "вірю-не вірю?" з Віолою Бурдою.

Розібратись у параметрах, які фіксує поліграф під час тесту - непроста справа. Експертів готують здебільшого у Сполучених Штатах - адже саме там детектори брехні розповсюджені найбільше. Саме у США навчався своїй справі поліграфолог Андрій Волик. Наші кореспонденти застали його якраз після чергового тесту. Андрій розповідає, які параметри вимірює пристрій під час тесту.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

США - батьківщина детектору брехні. Там при прийомі на роботу вам можуть запропонувати тестування - якщо у роботодавця є підозра, наприклад, що ви наркоман. Ви маєте вибір - або відмовитися і не отримати роботу, або погодитися - і тоді вас направлять у медичний заклад, де лікарі проведуть тестування. Винахідливі американці, яким частіше за всіх пропонують перевіритися на детекторі, шукають способи його обдурити - каже кореспондент радіо свобода у Нью-Йорку Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Ніхто не може примусити проходити тест на детекторі брехні - стверджує юрист Тарас Шевченко. Адже це - не передбачено законом. Однак і тут можуть виникнути спірні питання - наприклад якщо умовою для найму на роботу має бути саме проходження тесту на поліграфі.

Відомо, що детектор брехні працює, відслідковуючи так звані психосоматичні реакції організму - тобто ритм дихання, кров’яний тиск, температуру шкіри ба навіть зміни у голосі. Однак досвід американських злочинців підказує - можна натренувати себе і обманути поліграф. У цьому впевнений і психолог Олександр Губенко.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Детектор брехні міг би стати сильною підмогою для правозахисників та порятунком для їхніх клієнтів - яких звинувачують у злочинах, яких вони не вчиняли. Адже, за найскромнішими підрахунками правозахисників третина справжніх злочинців гуляють на свободі, а значить, замість них, у в"язниці сидить хтось інший - у кого не вистачило грошей або знань для захисту. Саме таким людям детектор дозволив би довести, що вони - не злочинці....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG