Доступність посилання

ТОП новини

Ґрінпіс заявляє про десятки тисяч жертв Чорнобиля.


Василь Зілгалов Прага, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Від наслідків Чорнобильської катастрофи загине значно більше людей, ніж передбачає ООН, вважає Ґрінпіс. Ця міжнародна неурядова організація із захисту довкілля назвала дані ООН про 4 тисячі жертв Чорнобильської катастрофи суттєво заниженими. У сьогодні оприлюдненому звіті Ґрінпіс наводить у десятки разів більшу цифру жертв ядерного апокаліпсису 20-го століття.

Цьогорічний звіт Ґрінпіс про наслідки Чорнобильської катастрофи готували науковці з України, Білорусі, Росії, Греції, Канади, Великої Британії та Німеччини. Вони вважають, що вплив Чорнобиля на здоров''я людей значно серйозніший, ніж це визначила раніше ООН. Експерт Ґрінпіс Томас Бройер сьогодні на прес-конференції в Берліні назвав таку цифру:

"Найновіше дослідження, оприлюднене цього року Російською Академією Наук, називає 93 тисяч осіб, як потенційних жертв наслідків Чорнобильської катастрофи". Це лише одна з цифр зі згаданого звіту Ґрінпіс. Науковий співробітник цієї міжнародної групи від України Ірина Лабунська повідомила радіо Свобода й інші дані:

"З 1990 по 2004 рік уже було 200 тисяч додаткових смертей внаслідок Чорнобильської аварії. А також додаткові смерті, які можуть по всьому світі очікуватись. Це коливається десь між 46 тисяч та 150 тисяч осіб. Це було опубліковано недавно білоруським професором Михайлом Мальком. І ми хочемо також просто показати, що різні публікації приводять різні цифри. Але чотири тисячі , які були приведені в доповіді МАҐАТЕ – це дуже замало, це дуже занижена цифра".

Ґрінпіс вважає, що найбільше від Чорнобиля ще постраждають жителі України, Росії і Білорусі, де може зрости кількість захворювань на рак щитовидної залози.

Звіт Ґрінпіс - це лише один із новітніх документів щодо наслідків Чорнобильського лиха, про справжні масштаби котрого, як кажуть автори дослідження, світ уже не дізнається ніколи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG