Доступність посилання

ТОП новини

Візові проблеми між Україною та ЄС.


Богдана Костюк Київ, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський Союз ставить питання про скасування асиметричного візового режиму, який запроваджено між Україною і сімома державами ЄС. Про це на зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації повідомив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Що мається на увазі?

Асиметричний візовий режим існує між Україною та Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, Румунією, Словаччиною і Чехією: він передбачає, що українські громадяни відвідують ці держави за безкоштовними візами, а громадяни згаданих вище країн не потребують віз для відвідин України. Як стверджує міністр Тарасюк, більшість українців якраз відвідує ці держави, і відміна асиметричного візового режиму додасть зайвих клопотів і фінансових витрат громадянам України.

Як зазначав Посол Польщі Яцек Ключковський в інтерв’ю радіо “Свобода”, згадані вище сім країн не у захваті від ідеї відміни асиметричного режиму, оскільки це може вдарити по ділових і гуманітарних взаєминах між Україною і цими державами. І може також зменшити кількість українських туристів, які, за даними Національної туристичної асоціації, охоче відвідують держави Балтії, Польщу, Чехію, Словаччину.

Словацький посол Руснак Урбан каже:

“Ми маємо план взаємовигідних відвідин між нашими двома державами на поточний рік, який враховує і міжпарламентські візити, і науковий обмін, і навчання українських студентів у Словаччині, і виставки наших митців в Україні. Ускладнення візового режиму може зменшити інтенсивність нашої двосторонньої співпраці, що не відповідає нашим інтересам. МИ зацікавлені у збільшенні кількості українців, які відвідують Словаччину, щоби навчитися нашого досвіду євроінтеграції”.

Політолог Анастасія Безверха, яка свого часу стажувалась у Словаччині та Польщі за програмами студентського обміну, переконана, що

“Можна говорити про цілий ряд негативних наслідків відміни асиметричного видання віз. Ідеться про країни у першу чергу Центрально-східної Європи, про країни Прибалтики. І це рішення негативно позначиться на студентських обмінах, на навчальних програмах, оскільки отримати візу буде набагато складніше, і для багатьох студентів, які їздять по культурних і навчальних обмінах ці 20 – 30 доларів дуже є суттєвими. Можна також говорити, що туристичний бізнес так само зазнає певних втрат, оскільки значною групою людей, які приїжджають до Словаччини чи Чехії, є громадяни України. Наукові обміни, конференції, різного роду “круглі столи” так само зазнають проблем із отриманням віз”.

А ще кілька місяців тому міністр закордонних справ Борис Тарасюк не виключав можливості укладення угоди про спрощення візового режиму у першому кварталі цього року:

“Ми розпочали переговори з Євросоюзом щодо спрощення візового режиму для цілої категорії українських громадян, що було ініційовано нашим Президентом (Ющенком). Я думаю, що незабаром ми будемо свідками завершення переговорного процесу та укладення угоди з ЄС щодо спрощення режиму”.

Але ситуація змінилась, Київ чекає на подальші переговори з Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG