Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина між двома стихіями: приборкати повінь і стишити політичні пристрасті навколо парламентських виборів.


Василь Плоскіна Угорщина, 19 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Угорська преса в ці дні приділяє увагу двом головним темам: протистоянню повені на Тисі і підготовці до другого туру парламентських виборів, які відбудуться цієї неділі. Об’єднує ці теми те, що вони не лише повторюються, а й потребують багато енергії та матеріальних ресурсів держави.

Майже всі центральні газети подають детальні звіти з підтоплених повінню районів. Найбільше від паводка потерпають міста й села Південної Угорщини, розташовані уздовж русла Тиси. Зокрема, “Непсабадшаґ” повідомляє, що критичний рівень води у м. Солнок упродовж останньої доби сягнув більше 10 метрів. Представник управління з питань надзвичайних ситуацій Тібор Добшон в інтерв’ю газеті сказав, що незабаром можна буде говорити про новий рекорд останніх ста літ. Консервативна “Мадяр немзет” у цьому зв’язку зауважує, що якби ліво-ліберальний уряд приділив цій проблемі більше уваги, скажімо, замість 200 км дамб звів удвічі-тричі більше захисних споруд на Тисі, можна було б уникнути евакуації сотень мешканців і збитків на десятки мільйонів доларів.

Угорські газети також відзначають посилення стихійних і не завжди політкоректних процесів заключного етапу передвиборчої кампанії у країні. Чотири політичні партії, які подолали 5-відсотковий бар’єр, борються за вплив у 110 виборчих округах, де за кандидатів проголосувало менше половини зареєстрованих виборців. Права “Мадяр немзет” стримано коментує скандал довкола імені голови консервативного Угорського демократичного форуму Іболі Давід, про яку склали різкого віршика на одному з комерційних телеканалів за її принциповість у питанні створення консервативної коаліції. На думку аналітиків видання, ліво-ліберали можуть використати фактор незгоди між консервативними силами на свою користь, адже перевага соціалістів у першому турі виборів менша за один відсоток.

Близька до профспілок газета “Непсава” також додає до цього, що в той час, як ліво-центристи вже висунули спільних кандидатів, Угорський демфорум навідріз відмовляється від такої угоди з партією молодих демократів (ФІДЕС, її очолює екс-прем’єр-міністр Угорщини у 1998-2002 рр. Віктор Орбан) і закликає своїх виборців віддати голоси виключно за список свого об’єднання. На думку часопису, Іболя Давід грає одна проти всіх, звинувачуючи лівих і правих у популізмі і роздаванні нездійсненних обіцянок, які потім неможливо бути виконати коштом державного бюджету, який і без того має високий дефіцит, за що Угорщину останнім часом різко критикує Євросоюз.
XS
SM
MD
LG