Доступність посилання

ТОП новини

Іранська влада знову бореться супроти "непристойностей" в одязі своїх громадян.


Василь Зілгалов Прага, 19 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У той час, як світ спостерігає за гострою дискусією довкола іранської ядерної програми, влада у цій країні оголосила нову кампанію проти порушників суворих ісламських приписів щодо носіння одягу на людях. Місцева поліція розпочинає боротьбу з порушниками вже 21 квітня. Найсуворіше покарання – тюрма.

Оглядачі запитують, чи буде ця кампанія з дотримання ісламських законів носіння одягу у громадських місцях Ірану успішнішою, аніж ті, що мали місце десятиліття тому, за панування релігійно-консервативних сил країни. Бо суворі вимоги щодо носіння одягу були введені тут ще в часи Ісламської революції 1979 року. Правила ісламської пристойності в одязі, звичайно, стосувалися й чоловіків, але найбільше страждали жінки.

Їм заборонялося мати відкритими не лише нижні частини ніг, але й голови та навіть хоч якусь частину їхніх кіс. Жінкам в Ірані приписується носити лише просторий одяг, щоб він, не приведи Господи, не підкреслював обрисів їхніх постав. З часом ці приписи почали порушувати. Молодь знущалася над ними. Багато дівчат з викликом ішли наперекір ісламським законам щодо одягу і почали носити відкриті хустки, котрі ледь прикривали їхні зачіски, та яскраві сукні. І ось консерватори в іранському уряді вирішили знову піти в наступ. Поліція в Тегерані нині погрожує суворо боротися з тими, хто ігнорує "релігійні обов’язки і суспільні цінності". Влада знову оголосила, що буде карати за будь-які порушення у ісламських правилах носіння одягу. Чоловікам нагадали заборону щодо шортів. Каратимуть і таксистів, якщо вони перевозитимуть "крикливо одягнутих" жінок. Поліція повідомила про створення 50 нових патрулів, включно з жінками-офіцерами, котрі стежитимуть за дотриманням ісламських приписів у одязі. Чимало молодих іранців вважає, що ця кампанія приречена на провал, як і минулі. Хоча дехто каже, що на перших порах це негативно вплине на молодь. Зокрема, молода жінка з іранської столиці – Азар вважає:

"Такі акції марні. Це може стати лише причиною стресу і страху у молоді. Для прикладу, молода людина подумає: "Коли я вийду на вулицю , мене затримають; ліпше я не виходитиму. Це пригнічує".

А професор соціології з Тегерана Аманоллаг Ґараї вважає, що така кампанія уряду матиме протилежні наслідки: "Насправді, це штовхне молодь до протистояння. Молоді люди не сприймають такого".

Але влада Ірану погрожує. Сьогодні заступник генерального прокурора Тегерана Махмуд Саларкія попередив, що "непристойно одягнених" каратимуть двома місяцями ув’язнення, шмаганням різками або ж штрафом у 50 доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG