Доступність посилання

ТОП новини

“Заберіть свою оцю компенсаційну виплату, віддайте мені здоров’я”. Чорнобильські пільги.


Тарас Марусик Більшість ліквідаторів аварії та її наслідків на Чорнобильській атомній електростанції вважають некоректним говорити про пільги. Правильно називати одержувані ліквідаторами гроші компенсаційними виплатами за втрату здоров’я. За час, що минув від катастрофи, багато хто так і не дочекався отих виплат чи пільг і пішов, як кажуть, у кращий світ.

На 2006 рік під усі чорнобильські програми – техногенні і соціальні – в Державному бюджеті України виділено 3 мільярди 700 мільйонів гривень. З них соціальні виплати складають приблизно 2 мільярди 700 мільйонів гривень.

Багато це чи мало? Щоб легко можна було порівняти, президент Всеукраїнської громадської організації «Союз-Чорнобиль України» Юрій Андреєв порівняв цифри за 2006 і 1996 роки:

Чорнобильський закон був забезпечений бюджетним фінансуванням на 55% від необхідного. Зараз забезпечений десь у розмірі 11%. А деякі чорнобиль-ські програми забезпечені менше, ніж на 1% від необхідного, зокрема, чорно-бильська медицина, яка від початку року взагалі не фінансується. Жодна копійка на лікування чорнобильців не виділена. Люди вмирають без надання їм допомоги, хоча є окрема програма, під яку виділені мільйони гривень. Але досі немає постанови Кабінету Міністрів про порядок фінансування витрат на оплату операцій, складних курсів лікування чорнобильців».

« ...3 гривні і 30 копійок за місяць за шкоду здоров’ю дитини, що постраждала від Чорнобильської катастрофи. За прожи-вання на заражених територіях - навіть там, де не можна жити – від 2 до 4 гривень на місяць... »


За десять років – з 1996 по 2006 роки – дохідна частина бюджету, каже Юрій Андреєв, збільшилася в 6 разів. В 1996 році майже 12% витратної частини бюджету йшло на чорнобильські програми, а тепер – 2.5%. В результаті чорнобильські компенсації за шкоду здоров’ю, за втрачене майно перетворилися в формальні цифри: 3 гривні і 30 копійок за місяць за шкоду здоров’ю дитини, що постраждала від Чорнобильської катастрофи. За проживання на заражених територіях - навіть там, де не можна жити – від 2 до 4 гривень на місяць, стверджує Андреєв.

І це не заважає урядовцям регулярно вносити пропозиції про скорочення чорнобильських програм. Президент Всеукраїнської громадської організації “Союз-Чорнобиль України” Юрій Андреєв згадав, що ще в 2000 році тодішній уряд Ющенка скоротив медичні програми, санаторне лікування, будівництво житла для інвалідів і переселенців у 5-6 разів, і до сьогоднішнього дня колишній рівень фінансування цих програм не відновлений. Щоправда у порівнянні з 2004 роком, коли прем’єром був Віктор Янукович, уряд Єханурова додав до чорнобильських програм майже 700 мільйонів гривень.

Вперше за 10 років чорнобильцям збільшені пенсії. Зараз пенсійний фонд збільшився, і в результаті пенсії інвалідам Чорнобиля, родинам, які втратили годувальника, виплачують в три з половиною-в два з половиною рази більше, ніж у 2005 і 2004 роках. Це історична подія, і вдячність чорнобильців урядові Єханурова величезна, констатує Андреєв.

...ще в 2000 році тодішній уряд Ющенка скоротив медичні програми, санаторне лікування, будівництво житла для інвалідів і переселенців чорнобильців у 5-6 разів...


Керівник будівництва чорнобильського саркофагу Сергій Красильников сьогодні є інвалідом І-ої групи. Він очолює Святошинську районну спілку інвалідів Чорнобиля Києва, входить до оргкомітету України з підготовки та проведення 20-ї річниці Чорнобильської трагедії. Красильников абсолютно не задоволений піклуванням держави і вважає, що тут просто не виконується закон. 54-та стаття чорнобильского закону - мінімальна пенсія інваліда першої групи, а це не пенсія а компенмаційна виплата за втрату здоров’я, повинна на сьогоднішній день становити 10 мінімальних заробітних плат, 332 гривні, множимо на 10, це 3 тисячі, нагадує він. Красильников нині отримує 1,207 гривень пенсії.

І це вже після збільшення цього року компенсаційних виплат у три з половиною рази.

Ліквідатор Сергій Красильников прикутий до інвалідного візка 8 років. Його обурює, що чорнобильцям коштів не вистачає, а, наприклад, зарплати депутатів Верховної Ради обчислюються десятками тисяч гривень. Крім того, їх регулярно забезпечують путівками на оздоровлення.

А для інваліда нема путівки, нагадує Красильников. Йому, за невикористану путівку, як інваліду першої групи дають 120 гривень. «Як можна прикутому до інвалідного візка оздоровитись? Запитує він. « На дітей моя дружина отримує 3 гривні 40 копійок. Чи можу я, інвалід, нагодувати, одягти, навчити своїх дітей... донька в мене 90-го року народження, син 91-го. Чи маю я таку можливість, мабуть ні. І тому я завжди кажу державі, заберіть свою оцю компенсаційну виплату, віддайте мені здоров’я. Я, як прораб піду на стройки і зароблю якихось там може 2, 3,000 доларів і буду годувати своїх дітей і не потрібно мені пільг».

«...більшість чорнобильців ніколи в житті не одержували безплатних ліків, але, виявляється, є привілейоване коло чорнобильців, які щороку одержують ліків на кілька тисяч гривень...»


Юрій Андреєв розповідає, що забезпечення безплатними ліками в цьому році зросло майже на 1%, але складає мізерну суму – всього 20 копійок на рік безплатних ліків з розрахунку на кожного чорнобильця. При цьому більшість чорнобильців ніколи в житті не одержували безплатних ліків, але, виявляється, є привілейоване коло чорнобильців, які щороку одержують ліків на кілька тисяч гривень. На всі звернення організації до обласних держадміністрацій з проханням надати цю інформацію – відмова. Мотив – конфіденційність і секретність відповідних документів. “Як це, - дивується Юрій Андреєв. – Тобто, в нас – серед чорнобильців існують різні категорії”:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG