Доступність посилання

ТОП новини

У Криму об’єдналися козаки.


Володимир Притула Сімферополь, 20 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Сімферополі керівники місцевих козачих організацій уклали угоду про створення Козачої Ради Криму. Отамани заявили, що виступають за мир і дружбу між народами, але захищатимуть православних. Проти кого ж дружать кримські козаки?

“Козацтву бути!” – 8 з 9 козачих організацій Криму підтримали ідею координувати свої зусилля з відродження козацтва на теренах півострова. Відтепер цим займатиметься Козача рада отаманів Криму. Каже один з ініціаторів об’єднання, генерал-полковник Володимир Міщук: “Кожна козача структура гне свою лінію, а люди з цього дивуються. От щоб вони не дивувалися – треба об’єднуватися”..

Кримські козаки
Інший отаман, Сергій Казаченко наголосив, що всі козачі структури Криму мають спільні завдання – захист православної віри і православних братів та служать такою собі “православною противагою мусульманам”, зокрема, кримським татарам: “Але, саме через роботу і духовність, а не через напади на монастирі, як це робив дехто. Ми, козаки, не нападали на жодну мечеть!”

В останні роки між частиною козачих формувань, особливо, тими, що близькі до проросійських організацій, і кримськотатарським населенням посилилося протистояння, що інколи виливалося навіть у зіткнення. Саме тому, лідери кримських татар з недовірою поставилися до створення Козачоїа ради отаманів Криму.

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв каже, що козацтво, особливо російське, чуже Криму. Раніше на півострові жодних козаків не було, окрім каральних козачих загонів часів Російської Імперії. Теперішніх козаків він називає “декласованими елементами”, а їхні організації – “воєнізованими формуваннями”. Мустафа Джемілєв по
Кримські козаки
телефону: “Я повинен сказати, що якщо цей рух поширюватиметься, якщо будуть зіткнення отаких козаків з кримськими татарами, то зрештою кримські татари можуть зробити висновок, що їм теж необхідно створювати подібні воєнізовані формування”. Його запитання: до чого може призвести протистояння козачих і кримськотатарських напів-воєнізованих формувань – поки що залишається без відповіді.
XS
SM
MD
LG