Доступність посилання

ТОП новини

У перші 10 років після аварії на ЧАЕС психологічне напруження переживала кожна евакуйована із небезпечної зони родина.


Галина Терещук Львів, 20 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На четвертий рік після аварії на ЧАЕС у Львові на базі колишньої обкомівської лікарні був створений Чорнобильський дитячий шпиталь. У ньому лікували і обстежували дітей евакуйованих з 30 кілометрової чорнобильської зони. Досі у лікарні на обліку перебуває 3400 дітей, які мають статус потерпілих від аварії на атомній станції. Як лікарі оцінюють стан здоров»я своїх пацієнтів, якими недугами вони страждають?

16 років тому першими пацієнтами Чорнобильської лікарні були евакуйовані на Львівщину діти з 30 кілометрової зони. Вони отримали найвищий ступінь радіації і опромінення. Зауважив Юрій Чаклош, завідувач консультаційної поліклініки колишньої Чорнобильської лікарні.

«Станом на 90-й рік у цієї групи евакуйованих дітей на перший план виступали розлади функціонального характеру, які спричиняли стреси, зокрема на нервову систему».

У перші 10 років після аварії психологічне напруження переживала кожна переселена із зони родина. Психологічний фактор був найсильніший серед евакуйованих та ліквідаторів. Від цього у більшості дітей спостерігались нервові розлади, вегето-судинні хвороби, швидка втома, сонливість, роздратованість. При обстеженні 100 тисяч дітей у 4-5 разів частіше онкологія виявляється серед дітей з чорнобильським статусом. Оскільки радіоактивні ізотопи, зокрема, стронцій потрапивши у кістки і опромінює їх.

«Оця локальна, довготривала дія повільнодіючого ізотопу може викликати мутації, зміни, є підвищений ризик захворіти онкологічною кістковою хворобою».

Вплив радіації відчутний на здоров»ї юнаків та дівчат, народжених на Львівщині в чорнобильські роки: 1986 -1989роки. Стверджує терапевт Ірина Василюшко.

«Перелік хворіб, пов''язаних з екологією, радіацією становлять 30 відсотків серед хлопців. 50 відсотків дівчат мають збільшену щитовидну залозу. 1 ступінь вважається нормою. У 18 років у підлітків гіпертонія, виразки і гастрити».

Із 3424 дітей, які мають в області чорнобильський статус і перебувають під наглядом медиків, більше 16 відсотків страждають на хворобу щитовидної залози. Зоб виявився у дітей на 4-5 році після аварії. 70 відсотків серед потерпілих нині становлять діти ліквідаторів.

Незнання рівня дози опромінення, яку отримала кожна індивідуально дитина, спричиняла великий стрес серед евакуйованих людей і ліквідаторів. Ця тривога за здоров»я дітей присутня й сьогодні.
XS
SM
MD
LG