Доступність посилання

ТОП новини

Науковці пов’язують великі очікування з відкриттям доступу до архіву Голокосту в Бад Арольсені.


Надія Кандиба Німеччина, 20 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У той час, як в Україні й надалі над частиною архівів, що залишилися з часів Радянського Союзу, висить гриф секретності, Німеччина погодилися відкрити доступ до подальшого зібрання історичних документів. Йдеться про архів Міжнародної пошукової служби Червоного Хреста в містечку Бад Арольсен, відомого також як „Архів Голокосту”. Це найбільше зібрання документів про жертви нацизму на території Німеччини.

На майже 24 кілометрах полиць в архіві в Бад Арольсені зберігається понад 50 мільйонів документів. Загалом йдеться про дані на 17 мільйонів жертв націонал-соціалізму. У переважній більшості це документи, які свого часу знайшли в німецьких концентраційних таборах війська антигітлерівської коаліції. Керівництво архівом Міжнародної пошукової служби Червоного Хреста здійснюється за допомогою спеціальної міжнародної комісії. До її складу входять представники одинадцяти країн. Користуватися цим зібранням документів досі могли крім працівників Міжнародної пошукової служби ще тільки самі жертви нацизму та їхні родичі. Для науковців архів був закритий. Передусім Німеччина та Італія виступали проти його відкриття. Німці пояснювали свою позицію необхідністю дотримання принципу нерозголошення особистих даних. Так, картки, заведені нацистами на в’язнів концтаборів, містять також інформацію про судимість, сексуальну орієнтацію, етнічну належність людини. Справа дійшла до абсурду. Говорить німецький історик з Йенського університету імені Фридріха Шіллера Сібілле Штайнбахер:

„Досі відсутній систематичний каталог цього архіву. Тобто, ми фактично нічого не знаємо про те, що саме там зберігається. Про його зміст ми можемо судити тільки з небагатьох копій окремих документів, зроблених ще в 60-ті, 70-ті роки. Ці копії нині зберігаються у Яд Вашемі або, скажімо, в Брюсселі”.

Досі можна було познайомитися лише з 2% від усього обсягу архіву. Після багаторічної суперечки та міжнародного тиску, не в останню чергу з боку американських істориків, федеральний уряд Німеччини нарешті зняв блокаду і заявив про готовність відкрити архів Голокосту також для науковців. Про це заявила німцький міністр юстиції Бріґітте Цюпріс під час свого перебування у Вашингтоні. Очікується, що остаточне рішення про відкриття документального зібрання ухвалять 16 травня на спеціальному засіданні керівництва архіву. Чимало науковців пов’язує з цим великі сподівання. Сіббіле Штайнбахер зауважила:

„На мою думку, інформація архіву може слугувати не тільки для нової статистики. Вірогідно, ми зможемо більше дізнатися про ті групи жертв нацизму, про які досі ми знали дуже мало. Це стосується, наприклад, гомосексуалістів, людей, яких відносили до асоціального класу. Можливо, нам вдасться більше дізнатися про інші системи примусового утримання людей, які існували поруч з відомими державними системами концтаборів”.

Поступово матеріали архіву в Бад Арольсені планується перевести в електронний вигляд і зробити їх доступними для науковців в усіх одинадцяти країнах, які виступили як його засновники. Таким чином доступ до документів можна буде мати не тільки в Німеччині, але, скажімо, в Італії або США – там, де не діє німецький закон про захист особистих даних, який, як зауважують критики, досі могли використати для відхилення того чи іншого небажаного запиту.
XS
SM
MD
LG