Доступність посилання

ТОП новини

Уряд виступає на захист прав поляків, які працюють у країнах Євросоюзу.


Єва Поштар Варшава, 20 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Уряд Польщі захищає права своїх заробітчан у країнах ЄС. Майже мільйон поляків легально працюють у Західній Європі після того, як їхня країна вступила до ЄС, але, як вважає польський омбудсмен Януш Кохановський, потреба у їхньому захисті не зменшується. Навпаки, на його думку, проблема консульської опіки над громадянами Польщі в країнах ЄС буде наростати, адже після сантехніків, лікарів та водіїв за роботою на захід можуть податися навіть працівники поліції.

У заяві польського омбудсмена до міністра закордонних справ Польщі вказується на те, що лише у Великій Британії, Ірландії та Швеції консульства Польщі понад 800 разів виступали на захист поляків, права яких були порушені місцевими працедавцями. Найчастіше їм виплачували нижчу зарплату, продовжували понаднормово робочий час та надавали погані соціальні умови проживання. Про наболілі проблеми польських робітників у Євросоюзі польський омбудсмен Ян Кохановський повідомив також європейського омбудсмена Нікіфоса Діамандоуроса, також Комісара з Прав людини у Раді Європи Алваро Гіль-Роблеса (Gil- Robles).

Речник польського омбудсмена Станіслав Віленський у розмові з Радіо Свобода так пояснює його ініціативу.

У тих державах, де найбільше наших земляків, ми хочемо утворити посади своєрідних повноважених. Вони б працювали при урядах, у міністерствах праці. Ïх би оплачував польський уряд. І саме вони допомагали б нашим землякам вирішувати щоденні проблеми, пов”язані з місцевими властями.

Іншою проблемою є справа податків. Існуюче сьогодні законодавство не передбачає такого масового виїзду поляків на роботу. Заробляючи за кордоном у три або чотири рази більше, поляки, повернувшись на батьківщину, мусять платити податковим службам до кількох тисяч євро через те, що перевищили квоти річних заробітків у межах податкових ставок.

За словами речника, цією справою також займається польський омбудсмен, але, за словами віце-прм''єра, міністра фінансів Зити Гільовської, треба упродовж року оновлювати двосторонні державні договори. Поки що поляки, щоб не віддавати державі тяжко зароблених грошей, залишають свою прописку в Польщі і виїздять "в нікуди".

Нещодавно широку дискусію викликало повідомлення ЗМІ, що чергова група спеціалістів із Польщі отримала пропозицію роботи в Західній Європі. Ідеться про працівників поліції. Мільйон поляків, які виїхали із батьківщини, - це також суспільні проблеми, наприклад, розлучені сім''ї. Тому також і польська римо-католицька церква заявляє про готовність послати услід за заробітчанами священиків із душпастирською опікою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG