Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України між старим і новим урядом: криза чи зростання?


Марина Пирожук Гості: Борис Соболєв - доктор економічних наук, колишній заступник Держсекретаря; Сергій Соболєв - народний депутат України, одни з керівників партії “Реформи і порядок”.

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 20 квітня 2006 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”!

20 квітня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

Економіка України між старим і новим урядом: криза чи зростання?

Міністр фінансів Віктор Пинзеник закликає найбільшу і свого часу найбагатшу державну структуру «Нафтогаз України» бути скромнішою у своїх видатках.

Керівник останньої Олексій Івченко своєю чергою заявляє, що, мовляв, якщо у держбюджеті є дірки, то нехай їх латають не за рахунок «Нафтогазу».

Чи існують реально дірки в бюджеті і в якому стані українська економіка перед зміною керівництва уряду? Чи заклав урешті уряд Єханурова передумови для економічного зростання, а отже, для спокійної роботи свого наступника? Про це та інше ми говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” із доктором економічних наук, колишнім заступником Держсекретаря Борисом Соболєвим та одним із керівників партії “Реформи і порядок”, народним депутатом України Сергієм Соболєвим.

Вітаю вас, шановні гості, і дякую за участь у “Вечірній Свободі”!

Я нагадаю телефон нашої студії на випадок, якщо наші слухачі захочуть долучитися до нашої розмови або поставити запитання гостям.

Отже, 490-29-05 - це телефон нашої студії.

Два Соболєвих у студії. Очевидно, через це мені буде з вами нелегко. Єдина сатисфакція – я можу загадати бажання. Очевидно, саме це я й зроблю, доки ви дискутуватимете.

Отже, до справи.

Шановні гості, як ви оцінюєте нинішній стан економіки в країні?

Борис Соболєв

Загальна оцінка цілком стабільна і не видно якихось системних криз.

Але в цілому оцінка, яка притаманна для початку циклічної фази спаду. Ми бачимо гальмування приросту цін. Ми бачимо гальмування приросту замовлень у портфелях комерційних підприємств, компаній. Це є невідворотним.

Держава повинна, очевидно, як мінімум усвідомити це, підготуватися до цього і створити певні економічні, фінансові, соціальні амортизатори для пом’якшення певної кризи, яка є невідворотно притаманною економічному циклу будь-якої ринкової економіки.

Марина Пирожук

Ви кажете про гальмування приросту цін. Хіба це погано?

Борис Соболєв

У разі зменшення замовлень, у разі зменшення попиту, очевидно, що зменшуються ініціативи, стимули для виробників продукувати. Індикатором такого зменшення є якраз гальмування, стагнація цін і їх падіння.

Для споживача це добре, а для виробника погано. А так, як усі ми є і виробниками, і споживачами, тобто, ми отримуємо гроші там, де ми їх заробляємо. Якщо наші підприємства не матимуть приросту замовлень, не буде доходу, то й не буде попиту на нас.

Ця фаза спаду, за нашими розрахунками, триватиме десь 3-4 роки. Вона є необхідною, закономірною для того, щоб українська економіка врешті-решт почала перебудовуватися з енергомісткої і трудомісткої на зберігаючі галузі.

Це є історична закономірність.

Марина Пирожук

Пане Борисе, а чи існують дірки у бюджеті, про які у суперечці днями з паном Пинзеником говорив Олексій Івченко? Якщо так, то що це за дірки?

Борис Соболєв

Я не думаю, що керівник комерційної державної компанії має право взагалі коментувати слова міністра фінансів...

Марина Пирожук

Він не просто коментував. Він сперечався.

Борис Соболєв

За посадою міністр фінансів відповідає за бюджетну стабільність і подання ним Президентові і нам як виборцям, платникам податків, інформації про те, що НАК “Нафтогаз” не сплачує до бюджету насамперед податок на додану вартість, що створює не просто касовий розрив, а створює недофінансування, недовиконання доходної частини бюджету, і є справді загрозою для економічної стабільності держави.

Марина Пирожук

Пане Сергію, пан Борис вважає, що нинішній стан економіки стабільний. А як Ви оцінюєте цей стан?

Сергій Соболєв

Я вважаю, що тієї критичної межі, про яку зараз досить активно заяви робить Азаров, головний речник з економічних питань Партії регіонів, не існує.

Більше того, на мій погляд, нагнітання ситуації - це спосіб дорожче себе продати в новій коаліції, яку вони бачать...

Марина Пирожук

А хто, власне, нагнітає? Ці особи, про яких Ви говорите?

Сергій Соболєв

Без сумніву. Я вважаю, що на сьогодні вся політика Партії регіонів побудована на тому, щоб показати, що в країні існує якась криза, що в країні є неконтрольовані економічні процеси, тому тільки вони можуть повернути той так званий ріст економіки, ВВП, який вони забезпечували під час свого керівництва державою.

Марина Пирожук

Але ж про певні проблеми, скажімо, в держбюджеті, говорить пан Пинзеник. Принаймні, це видно з суперечки із паном Івченком, котрий сказав, що не буде латати дірки за рахунок “Нафтогазу”, які утворив міністр.

Сергій Соболєв

Будь-які. Проблеми завжди в будь-якому бюджеті існують, бо коли парламент в останні два місяці займався тим, що кожне голосування (це навіть не в день, а при кожному розгляді законопроекту) закінчувалося додатковими видатками з бюджету в мільярд-два, як це було про Закон про дітей війни в 12 мільярдів гривень (це при затвердженому бюджеті), то ясно, що так можна наголосувати на 2, 3, 4 бюджети неіснуючих.

Саме тому в цьому і є проблема, що парламент, який фактично закінчив свою каденцію тим, що збільшив бюджет державний без доходів по видатках майже вдвічі, повинен якось нести відповідальність за те, що було зроблено.

Тепер новому парламенту і новому уряду відповідно треба буде розгрібати всю цю ситуацію, яку наголосував парламент, і зупиняти дію цілого ряду законопроектів, які незабезпечені державним фінансуванням на цей рік. Оце є ключова проблема.

Те, що стосується конфлікту з “Нафтогазом”, я думаю, що будь-який державний монополіст (а я хочу нагадати, що це державна компанія) буде виконувати закони України незалежно від того, хочеться це комусь чи ні, і буде сплачувати податки.

Я думаю, що будь-яка державна компанія, тим більш такого рівня державна компанія повинна не забувати, що у разі, якщо вона просить відстрочки по платежах, я думаю, що на те саме можуть претендувати мільйони дрібних власників, які так само захочуть відстрочки по платежах у бюджет.

Тільки у мене завжди єдине питання виникає: вчитель, лікар, військовий теж попросить, щоб йому виплачували зарплату і все інше відстрочками?

Тому тут, я думаю, що “торг нє умєстєн”, треба платити в бюджет. Ніхто не уникне цієї участі і ніякі векселя, інші схеми не пройдуть.

Марина Пирожук

Панове, а як виконується економічна частина програми Президента Ющенка?

Борис Соболєв

Важко сказати зараз, бо немає ще чинних результатів по цьому року.

Але можна сказати, що в сенсі створення умов для економічного росту – майже не виконується. В сенсі розподілу і забезпечення соціальними благами – перевиконується.

І це для мене вже є пересторогою щодо подальшої бюджетної стабільності і економічного розвитку держави в умовах спаду, який ми сьогодні спостерігаємо, про який ми починали сьогодні розмову.

Повертаючись до Вашої репліки щодо Азарова. Саме Азаров, а не Янукович, тому що йому важко, видно, було проти, як то кажуть, думати, ввів елементи дестабілізації шляхом вересневих доплат до пенсії, які не були передбачені бюджетом.

І саме він має нести відповідальність за те, що саме він зірвав перехід України на нову пенсійну систему. Принаймні загальмував цей процес років на декілька.

Через те ключове питання для України з населенням, яке старішає і вимирає, - це забезпечення саме ринковості в соціальному секторі, забезпечення умов для продовження працездатного віку.

За розрахунками економістів, для забезпечення економіки 2010 року, нам потрібно, щоб люди виходили на пенсію, принаймні чоловіча половина, у 79 років.

Марина Пирожук

А чому про ці проблеми, про які Ви, пане Борисе, говорили, відверто не говорить сам уряд? Пане Сергію.

Сергій Соболєв

Я думаю, говорить достатньо серйозно. Я хочу нагадати, що коли новий уряд, тоді ще на чолі з Юлією Тимошенко, прийшов у кабінети на Грушевського, перше, що було зроблено, - це одразу переглянутий бюджет.

Чому він був переглянутий? Я хочу нагадати лише три цифри. От дуже багато говорили про зростання ВВП, досить велике зростання , на рівні 12.

Марина Пирожук

Я маю на увазі уряд Єханурова, який зараз працює ще.

Сергій Соболєв

Я хочу продовжити, що наступний уряд Єханурова - так само про це. Це ключовий аргумент.

Коли в державному бюджеті на 2005 рік треба було терміново збільшувати фінансування пенсійного фонду з 6 до 16 млрд. гривень. Інакше б як мінімум останні два місяці 2005 року нічим було б взагалі платити пенсію пенсіонерам. Оце були наслідки хазяйнування уряду Януковича-Азарова.

Марина Пирожук

Сергію, Ви сказали на початку, що кожен уряд змушений розгрібати ситуацію.

Взагалі, в українській практиці щоразу при зміні уряду доводиться чути нарікання на своїх попередників – там діри, там проблеми, там невиконання, там зловживання.

А що передасть нинішній уряд новому уряду?

Сергій Соболєв

Перш за все, я думаю, найскладніша проблема – це проблема ціни на газ. Це, без сумніву, проблема, до якої повернеться новий уряд, який би він не був, якою б коаліція не була.

Бо я думаю, що всі реально оцінюють ситуацію на газовому ринку як достатньо критичну. Я думаю, що без сумніву це буде стосуватись і початку, і завершення податкової реформи зразка 2006 року.

Бо я переконаний, що в 2007 рік, якщо ми ввійдемо з тією податковою системою, яка зараз існує, з тими елементами, які вже встигли змінити, але такої цілісної системи так і не сталося.

Я думаю, що це буде досить серйозна система, яку треба буде вирішувати новому уряду.

Марина Пирожук

А зараз Україна вже відчуває наслідки тієї газової угоди?

Сергій Соболєв

Без сумніву, відчуває. Давайте порівняємо баланс газу, який був закачаний у газосховища України, який продавався, виходячи зі власного видобутку, по 50 доларів за тисячу кубів. Давайте подивимось, куди цей газ пішов, і яким чином далі розраховуються за газ, який надходить через “РосУкрЕнерго”.

Я думаю, що тут уже та проблема, яка реально існує, покаже, що дійсно ми стоїмо напередодні серйозних зрушень у газовій сфері і повернення до тих угод, які попідписували безпосередньо з комерційною структурою “РосУкрЕнерго”.

Марина Пирожук

Борисе, чи будуть підстави у наступників Єханурова бідкатись? Що передасть, на Ваш погляд, нинішній уряд своїм наступникам?

Борис Соболєв

Ну, я підтримую взагалі позицію тих політиків, і насамперед політиків, хоча це виглядає, нібито це комерційне питання, - денонсувати ці угоди. І підписати на кордоні Росія-Україна 230 доларів.

Пропускати, прокачувати до Західного кордону України. І далі продавати за тією ціною, яка складається: 230 плюс вартість прокачки по території України. Це наше суверенне право.

Марина Пирожук

Крім цієї проблеми, які ще проблеми є характерними для уряду Єханурова, які змушений буде вирішувати наступний уряд?

Борис Соболєв

Ця проблема не Росією створена. Це створена українцями ця проблема, насамперед тим ладом чи безладдям, яке є в енергетиці України.

Тому що стільки років мати пільгову ціну і не створити жодної передумови для переходу на енергозберігання, перевитрачати так – це просто спалювати банкноти, топити ними печі.

Сергій Соболєв

Ми розуміємо, що після формування нового уряду, нового парламенту так чи інакше повернуться до корегування бюджету 2006 року.

Я б назвав лише кілька дірок, які треба відкоригувати терміново або шукати нові видатки, які я не знаю, де можна знайти, бо це зашморг, - наприклад, чергових податків наші підприємства не витримають.

Тому треба буде обмежувати апетити, які досить активно розгорнули в останні 2 місяці попереднього скликання.

Але друге, я думаю, що ключове, що зафіксовано в економічній частині, – ми мали в 2004 році унікальну економічну ситуацію, коли мінімальна пенсія була вище мінімальної заробітної плати.

Ви чудово розумієте, що із заробітної плати ідуть відрахування в пенсійний фонд або відповідні відрахування в бюджет, звідки потім дотується пенсійний фонд.

Марина Пирожук

Поясніть, будь ласка, таку суперечність: Ющенка і Єханурова позиціонують як лібералів, ринковиків.

Але як можуть ліберали визначати рівень зарплати чи пенсії? Ліберали пропонують ринок, а не соціальні програми. Це вотчина соціал-демократів або якихось інших партій. Чи немає тут суперечностей?

Борис Соболєв

Я не знаю, хто кого як позиціонує. Треба судити по діях. Дії поки що не свідчать взагалі про якусь, як то кажуть, налаштованість на ринковість у наших керівників.

Тому зараз потрібно перед новим парламентом стати і сказати: “Шановні, давайте відміняйте ті закони, які не забезпечені фінансово. Просто їх треба буде повідмінювати.

І давайте будемо виходити з нових, зовсім інших критеріїв: щоб працездатне населення, те, яке не каліки, заробляло собі”.

Сергій Соболєв

Я єдине, що можу сказати, що все залежить від коаліції.

Марина Пирожук

Як така позиція узгоджується з доктриною лібералізму?

Сергій Соболєв

Від того, яка буде коаліція, залежить подальший розвиток, у тому числі і економічних доктрин.

Я вважаю, що в даній ситуації показники, які проголошені, - це показники для того, щоб оцінку дали люди. Все інше дасть економіка.

Марина Пирожук

Сергій Соболєв і Борис Соболєв були гостями “Вечірньої свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук. Я дякую гостям і слухачам. Далі “Свобода сьогодні”. Залишайтеся з нами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG