Доступність посилання

ТОП новини

Справа РосУкрЕнерго. Погляд зі США.


Сергій Куделя Вашингтон, 25 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) -Відсутність достовірної інформації щодо власників компанії “РосУкрЕнерго” змушує американських правоохоронців перевіряти її на зв”язок із кримінальними авторитетами, розшукуваними у США. Так пояснює дослідник Девід Сатер повідомлення газети “Волд стріт джорнел” про розслідування цієї компанії Мінюстом США.

Влітку минулого року тодішній глава СБУ Олександр Турчинов заявив, що “РосУкрЕнерго” контролюється Семеном Могилевичем, якого вже три роки розшукує ФБР. У США Могилевича обвинувачують у відмивані грошей та шахрайстві, що завдало шкоди американським інвесторам на суму близько 150 мільйонів доларів. Керівництво компанії “РосУкрЕнерго” неодноразово спростовувало приналежність Могилевича до її власників, але компанія і надалі відмовляється розкрити імена тих, хто нею володіє. Така таємничість, на думку Сатера, не може не викликати підозри в американських правоохоронців. Водночас його здивувала і реакція експерта Секретаріату Президента України Олени Вітер, яка назвала повідомлення про розслідування “РосУкрЕнерго” у США російською технологією. Продовжує Девід Сатер:

“Це – дивна реакція. Половина “РосУкрЕнерго” належить “Газпрому”, який є російською компанією і це – російська угода. Хто ще, окрім “Газпрому” буде змішувати російський і центральноазійський газ для продажу. Але повідомлення про розслідування Мінюсту США викликає сумніви щодо самого Президента Ющенка”.

На думку Сатера, захист компанії “РосУкрЕнерго” Президентом України створює підозри щодо особистої зацікавленості Ющенка чи його оточення у діяльності компанії. Інший американський експерт Брюс Джексон розглядає витік інформації про розслідування Мінюстом США діяльності “РосУкрЕнерго” як сигнал Україні, що американський уряд підтримує перегляд російсько-української газової угоди. На його думку, факт такого розслідування можна вважати офіційним підтвердженням того, що США вбачають кримінальний підтекст у газових домовленостях між Москвою та Києвом. З ним погоджується і Девід Сатер:

“Кожного разу, коли до міждержавних угод залучаються такі утворення, як “РосУкрЕнерго” із прихованою структурою власності, виникає безліч можливостей для корупції. Це – не лише дорого коштує державі, але й позбавляє суспільство можливості контролю”, - зазначив Девід Сатер.
XS
SM
MD
LG