Доступність посилання

ТОП новини

20 роковини Чорнобильської АЕС відзначили в Одесі.


Петро Каландирець Одеса, 26 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Майже 17 тисяч постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС мешкають нині в Одеській області. Проте лише на 18 % від потреби в регіоні передбачені кошти на соціальні програми на підтримку чорнобильців.

Найгостріша проблема, з якою учасники ліквідації на ЧАЕС зустрічаються щодня, – відсутність ліків та якісного медичного обслуговування. Як наслідок, більше 400 чорнобильців уже померли в Одеській області, перш за все від онкологічних хвороб.

Особливо турбують учасників ліквідації аварії на ЧАЕС незначні пенсії для інвалідів-чорнобильців, на котрих був головний тягар роботи. Пенсія інваліда-чорнобильця другої групи не перевищує 900 гривень. Наймані учасники ліквідації мають пенсії утричі вищі.

Голова Приморської районної організації Всеукраїнського товариства „Союз Чорнобиль України” в Одесі Володимир Король запевнив, що нинішнє керівництво міськради та обласної державної адміністрації роблять усе можливе для всебічної підтримки постраждалих від наслідків аварії. На заваді є обмежені можливості бюджетів усіх рівнів.

Пам'ятний знак одеситам-чорнобильцям
26 квітня біля пам’ятного знаку одеситам-чорнобильцям відслужена панахида, відбувся мітинг-реквієм. Перед присутніми мали слово виконувач обов’язків голови Одеської облдержадміністрації Борис Звягінцев та секретар Одеської міськради Олександр Прокопенко.

Начальник управління внутрішньої політики міськради Наталка Чайчук повідомила, що з нагоди 20-х роковин від дня аварії кожен чорнобилець отримає в Одесі допомогу у розмірі 500 гривень.

Наталка Чайчук: „Наше управління організовує поїздку. Два автобуси везуть 80 ветеранів ліквідації до Чорнобильської зони на могили близьких, побачити домівки, які вони покинули колись. Люди цього дуже прагнуть. Таким чином ми хочемо допомогти тим, чого чорнобильці особливо потребують. Ми готові піти їм назустріч”.

Начальник управління внутрішньої політики міськради Наталка Чайчук запевнила, що міська влада не забуде і про важкохворих учасників ліквідації (а таких нині чимало). Їм теж будуть надавати необхідну допомогу.

У Чорнобилі він втратив сина
Голова Одеської обласної організації “Союз Чорнобиль України” Петро Федосєєв наголосив, що чорнобильці очікують підтримки саме від новообраного міського голови Едуарда Гурвіца.

„Він більше допомагає людям, ніж це було за часів правління минулої міської влади. Ми нині більше маємо сподівань”.

Виконувач обов’язків голови Одеської облдержадміністрації Борис Звягінцев нагородив сьогодні учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС державними нагородами та відзнаками Міністерства з надзвичайних ситуацій. Кілька ліквідаторів одержали ключі від новеньких автомашин.

Чорнобильці на мітингу
Панахиду за спокій душ померлих учасників аварії на Чорнобильській АЕС відслужили сьогодні і у храмі Воскресіння Христового Української Автокефальної Православної Церкви. Його відслужив Адміністратор УАПЦ в Одеській області - отець Володимир Клебан.
XS
SM
MD
LG