Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Атомні роковини.


Київ, 26 квітня 2006 року. Цього дня, 20 років тому, як і сьогодні, над Україною було чисте небо, по-літньому пекуче сонце пестило людей. Практично ніхто з них не знав, що сталося минулої ночі у маловідомому на той час містечку на Київщині, на найбільш безпечній (якою її тоді вважали деякі вчені) атомній станції... А сталася подія, розхльобувати яку доведеться ще тисячоліття - найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Про Чорнобильську трагедію і замовчування її наслідків – у сьогоднішніх “Звуках Життя”: “Атомні роковини”. З Вами Олександр Лащенко.

26 квітня 1986-го, ніч. Четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС закрили для чергового обстеження. Тим часом мешканці Прип’яті, містечка у півсотні тисяч жителів, більшість яких складав персонал АЕС, ні про що не здогадувалися та мирно спали. Вранці Прип’яттю поповзли моторошні чутки про аварію. Однак влада робила "добру міну при поганій грі": мовляв, нема чого перейматися - навчання ідуть. Хроніка тих днів від кореспондента Радіо Свобода Віктора Міняйла.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Дехто вважає, що в Зоні жити можна - і люди живуть. Звісно, вони ризикують, але для багатьох, хто не забажав відселятися, відчуття рідної землі набагато сильніше ризику. Хто лишився і хто сюди повернувся, досліджувала, подорожуючи зоною відчуження, кореспондентка Радіо Свобода Ірина Перешило.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Коли двадцять років тому хоч і не зразу, але стали відомі справжні масштаби Чорнобильської катастрофи, люди відчайдушно намагалися залишити смертоносну Зону. І навряд чи тоді хтось міг уявити, що згодом сюди будуть їздити туристи. Одним до вподоби ганяти на авто за торнадо, аби краще зняти стихію на відео, іншим цікаво заглядати у кратери готових вибухнути вулканів...Але нині все активніше, у гонитві за адреналіном, прямують до Чорнобильської Зони. Як кажуть у деяких турагенціях: “якщо не комплексуєте і не шкода тисячі євро – “Ласкаво просимо в пекло!” (тобто зону відчуження). Серед тих, кому не страшно – німецькі туристи, про котрих розповідає кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Зараз в Україні працюють пятнадцять енергоблоків на чотирьох атомних електростанціях. У серпні та жовтні 2004 року запустили нові блоки на Хмельницькій та Рівненській АЕС. І як зазначає рівненська кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко, серед місцевих мешканців ажіотажу чи протестів це не викликало.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG