Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві в роковини трагедії Чорнобиля з ініціативи президента відслужено екуменічний молебень пам''яті жертв і потерпілих.


Єва Поштар Варшава, 26 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Варшава і вся Польща сьогодні разом з Україною відзначає 20 роковини катастрофи в Чорнобилі. Кілька годин тому в православному Кафедральному Соборі св. Марії Магдалени завершився екуменічний траурний молебень за ініціативи і участі президента Польщі Леха Качинського. Службу відправляв православний митрополит Сава, глава Польської Автокефальної Православної Церкви у співслужінні священика Римо-католицької Церкви та капелана президента Леха Качинського. До участі в молитві були запрошені і представники інших релігійних громад, зокрема юдейської та мусульманської.

Ініціатива президента Леха Качинського має на меті показати солідарність поляків із народами, які постраждали від катастрофи. На службі були присутні посли України, Білорусі та Росії та представники громадських організацій з цих країн. Цікаво, що православний собор, де відбувався екуменічний молебень, розташований саме на вулиці Солідарності. Настоятель православного собору о. Анатолій Шидловський в інтерв''ю для Радіо “Свобода” пояснює ідею цього екуменічного молебню.

- Потерпіли і українці, і білоруси, може, росіяни. Це переживала майже вся Східна Європа, також наші громадяни Польщі. Особливо, ті, які живуть на сході. Переживаємо - двадцять років минуло, а пам''ять все- таки залишилася. Бо залишилася трагедія тих людей, які мусили залишити свої рідні місця, доми, працю свою, також і святині - церкви. З огляду на те, ми єднаємось з тими людьми, які так це пережили, Будемо молитися за їх здоров''я, Боже благословення. Ті, які відійшли від нас, помолимося - вічная пам''ять їм.

Протоігумен монастиря оо. василіан, о. Юліан Коваль, представник УГКЦ у Варшаві, якого до участі в молебні запросив польський президент Лех Качинський, в розмові із Радіо “Свобода” говорить про те, що Чорнобиль став пересторогою перед людською зарозумілістю:

- Це, що може служити для людей, може бути і загрозою, доторкає незалежно від національності, релігійної належності кожну людину. Я думаю, що це пересторога для людей- наука, техніка, все, що людина осягає своїм розумом, коли не зберегти норм, принципів, - становить загрозу для кожного із нас.

Коментатори тим часом нагадують, що Польща почала, але не завершила будову своєї атомної електростанції біля Гданська, на півночі країни. Досі в Польщі не проведено масових медичних обстежень, але документ організації Грінпіс вказує на ріст захворювань серед немовлят, а також на поширення онкологічних хвороб серед дорослих.
XS
SM
MD
LG