Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія запропонувала витратити півмільярда євро на ядерну безпеку реакторів радянського типу.


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія запропонувала виділити 500 мільйонів євро на ядерну безпеку за межами Євросоюзу, тобто країн, де встановлені реактори радянського типу. Про це заявив Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс, виступаючи в Європарламенті з нагоди 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Під час дебатів деякі європейські депутати вимагали оприлюднення даних про справжні наслідки аварії, висловлюючи недовіру до результатів звітів ООН та МАҐАТЕ.

Єврокомісія пропонує внести в бюджет на наступні кілька років півмільярда євро на ядерну безпеку за межами Євросоюзу. Йдеться про покращення безпеки на ядерних реакторах переважно радянського типу. Кошти можуть отримати Україна, Росія, Болгарія, центральноазійські країни.

Комісар Пієбалгс нагадав, що Єврокомісія завжди допомагала Україні впоратися з наслідками Чорнобильської катастрофи – на це країна отримала понад 500 мільйонів євро. Представник Єврокомісії заявив, що Чорнобильська аварія стала поворотним пунктом для міжнародної спільноти, аби краще підготуватися до можливих інцидентів, пов”язаних з ядерною енергією. За його словами, Євросоюз виніс свої уроки після Чорнобиля: заборонивши імпорт певних продуктів, краще контролюючи радіаційний фон, сприяючи закриттю ядерних реакторів радянського типу тощо. Говорить Пієбалгс:

“У 20-ту річницю Чорнобильської аварії Єврокомісії приєднується до Європарламенту у грунтовних роздумах щодо наслідків катастрофи і особливо щодо уроків, винесених після неї”.

Європарламентарі висловлювали солідарність із жертвами Чорнобиля. Депутат від зелених, люксембуржець Клод Тюрм заявив, що до постраждалих від аварії має бути більше пошани, ці люди не повинні боротися з тими, хто заперечує їхні страждання. Депутат зажадав більшої інформації про кількість чорнобильських жертв:

“Нам потрібна абсолютна прозорість і гласність щодо реальних наслідків аварії. МАГАТЕ, ООН, проядерні агенції не повинні більше отримувати дозвіл на втручання і на припинення досліджень Світової організації охорони здоров”я щодо наслідків радіації на здоров''я”.

Голова фракції християнських демократів і європейських демократів, німецький депутат Ханс-Герт Поттерінг нагадав про відповідальність тих осіб у Радянському Союзі, які зі зневагою ставилися до людей із постраждалих від чорнобильської аварії регіонів. Говорить Поттерінг:

“Нещасний випадок, який стався 20 років тому в тодішньому Радянському Союзі, був першою європейською екологічною катастрофою континентального масштабу. Сьогодні ми відповідальні за те, щоб ця катастрофа лишилася єдиною”.
XS
SM
MD
LG