Доступність посилання

ТОП новини

Не питай по кому б’є дзвін: він б’є по тобі. Чорнобильська трагедія не оминула жодну родину в Україні.


Галина Терещук Львів, 26 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Понад 13 тисяч осіб зі статусом потерпілих від аварії на ЧАЕС мешкають на Львівщині, більшість з них становлять ліквідатори, 3400 дітей мають статус потерпілих. У Львові відбулись численні заходи приурочені річниці трагедії, зокрема, чорнобильці отримали ключі від регіонального медичного центру, а 23 інвалідів Чорнобиля стали власниками нових автомобілів « Таврія».

З самого ранку у львівських храмах відбулись Богослужіння за жертвами трагедії. Молились і пригадували страшні події більше 13 тисяч евакуйованих осіб з 30 кілометрової Чорнобильської зони і ліквідатори.

Марія у Прип’яті працювала в готелі, її кума Людмила бухгалтером на атомній станції. Їхні чоловіки були робітниками на ЧАЕС. 27 квітня 1986 року жінок з маленькими дітьми евакуювали з зони, говорили на 3 дні, а вийшло на усе життя.

- Десять років життя пішло в нікуди… Ми вивозили двох дітей. Їхали не знали куди, просто втікали. - Без нічого, без речей, взяли лише гроші. - Чоловік має групу, діти теж інваліди.

Колишні мешканки Прип яті розповіли, що задовго до аварії у місті говорили, що будь - якої хвилини може трапитись вибух, що станція побудована на швидкоруч і як - будь.

- Ми знали перші симптоми радіаційного вибуху. У 1982 році була аварія на станції, була сильна радіація, загинули багато людей. -Нам хлопці, які вмирали говорили, що вони перші, а ми будемо наступні. Вони знали про що говорять, вони заварювали шви.

Роботу переселенці у Львові шукали самі. Мої співрозмовниці працюють на «Львівобленерго». Про трагедію їм нагадує звертання співробітників: чорнобильки. Це трішки ображає, бо потрохи ті страшні події стираються у пам’яті.

- Страшно було за дітей. - Ми дивились на своїх дітей і думали:їм чотири рочки і жити їм ще рік. Те, що все залишилось, ми про це не думали. Потім нам сказали, що житимете 3 роки, потім 5. Ми спостерігали за дітьми. Коли пройшло 5 років трішки розслабились…

23 ліквідаторам держава подарувала автомобілі з нагоди річниці. Але ніщо людям –інвалідам не може повернути здоров»я. Дарія Андрейко не знала, що її чоловік тричі був ліквідатором на атомній станції, в будівельній бригаді. Про це вона дізналась з часом із фотографій.

- Чоловікові одразу стало гірше-слабість, переніс дві складні операції, хворі ноги, ходить на костилях, хворе серце і шлунок. Тримається на таблетках.

Не питай по кому б’є дзвін, він б’є по тобі. Чорнобильська трагедія не оминула жодну родину в Україні.
XS
SM
MD
LG