Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні виповнюється 20 років після Чорнобильської трагедії. Ця найбільша техногенна катастрофа 20 років тому потрясла світ. Чи загрожує Чорнобиль людському здоров’ю та життю наразі? Чи справляється Україна з наслідками чорнобильської катастрофи і чи чує український біль світ?


Марина Пирожук Гості: академік Сергій Комісаренко та директор проектів стратегічного розвитку атомної енергетики Геннадій Сазонов.

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 26 квітня 2006 року.

Марина Пирожук

Шановні гості, які уроки з Чорнобильської трагедії ви винесли особисто?

Геннадій Сазонов (переклад з російської)

Всі ці роки, працюючи на атомній електростанції, пізніше в “Держкоматомі”, а тепер і в експлуатаційній організації компанії “Енергоатом” повсякденно я намагаюся зробити все, щоб подібного ніколи нічого не сталося. В першу чергу, звичайно, на наших атомних електростанціях в Україні.

Сьогодні компанія “Енергоатом” питанням безпеки приділяє найпершочерговіше значення.

Достатньо сказати, що кожного року, у тому числі й цього року, компанія вкладає близько мільйона гривень у реалізацію заходів, спрямованих на підвищення безпеки діючих атомних енергоблоків нашої кампанії. Сергій Комісаренко

Ви знаєте, для мене Чорнобиль став в якійсь мірі випробуванням. І хочу сказати, що Чорнобиль має бути і, сподіваюсь, є прикладом трагедії, яка ніколи не повториться і стане уроком для всього людства.

Вона продемонструвала, я думаю, лицемірство та цинізм колишньої влади і в якійсь мірі, коли стала Україна незалежною, я думаю, що й цинізм і лицемірство тієї влади, яка була до того.

Вона продемонструвала, що до вирішення всіх проблем, а особливо, таких, які мають глобальні масштаби, має бути об’єктивний підхід і об’єктивний підхід для вирішення проблеми. Тут не місце політиці. Ми повинні базуватися науково обґрунтованими наслідками, повинні бути об’єктивними.

І що також дуже важливо, в першу чергу, які б не були трагедії, які б не були катаклізми, - людина в першу чергу. Людина має бути номер один, коли розглядаються такі ситуації, її безпека. І повинна бути прозорість прийняття рішень.

Тому що отакі кулуарні прийняття рішень, які продемонструвала радянська влада, прихованість інформації і те, що не людина була об’єктом захисту, вони зрештою призвели в якійсь мірі і до розпаду Радянського Союзу.

У той же час мушу сказати, що існування такої тоталітарної системи і такої потуги як Радянський Союз дозволили мобілізувати за дуже короткий термін величезні матеріальні і людські ресурси, які, я думаю, за інших обставин мобілізувати було чи неможливо, чи дуже складно.

Якби така трагедія ( я сподіваюсь, вона ніколи не трапиться), якби така трагедія трапилась в Україні, то Україна, я думаю, не змогла б подолати її сама.

Марина Пирожук

Чому такі різні показники і дані щодо небезпеки Чорнобиля сьогодні : МАГАТЕ каже одне, громадські та деякі урядові інституції кажуть інше ?

Це те ж саме лицемірство, про яке говорить пан Комісаренко, пане Сазонов?

Геннадій Сазонов (переклад з російської)

Я навряд чи Вам відповім на запитання, котре Вас цікавить, стосовно Чорнобильської АЕС, оскільки компанія “Енергоатом” не експлуатує блоки Чорнобильської АЕС і цей об’єкт не в складі нашого підприємства.

Я не можу прокоментувати, оскільки я такої інформації не маю.

Марина Пирожук

Ми маємо вже першого слухача.

Слухач

Добрий вечір. Дмитро. Місто Київ.

(переклад)

Відомо, що минулого року МАГАТЕ ухвалила так звані рекомендації урядам Росії, Білорусії та України. По суті в цих рекомендаціях владу слов’янських країн звинуватили в перебільшенні Чорнобильської катастрофи. Як би Ви це прокоментували?

Сергій Комісаренко

По-перше, я б хотів повернутися і сказати: кажуть, що істина виявляється при суперечці. Я думаю, що все-таки істина існує об’єктивно. Я думаю, що ми до неї можемо наближатися в результаті якомога ширшого обговорення.

З’ясування істини залежить від наших знань, від рівня нашої професійності і від рівня інформації, якою ми володіємо. Недостаток інформації інколи не дозволяє нам мати об’єктивні дані.

І гіперболізація наслідків Чорнобиля, так само, як і їх недооцінка, обидві дуже шкідливі. Ми повинні базуватися на науково обґрунтованих даних і їх дотримуватися. І тоді ми будемо знати більше, ніж є.

Я думаю, що йдеться про Чорнобильський форум. Це була назва такої конференції, яка відбулася у вересні минулого року. І дані, які там зрештою були оприлюднені, я думаю, що вони насправді не відповідають тій ситуації, реальності, яка існує в Україні.

Чому це так відбулося? Я можу в якійсь мірі спробувати пояснити. Справа в тім, що МАГАТЕ є дуже впливовою міжнародною організацією, серед функцій якої є, по-перше, обмеження розповсюдження ядерної зброї, потім - забезпечення безпеки функціонування існуючих атомних станцій, і зрештою – Чорнобильська трагедія.

Марина Пирожук

Чи можемо ми говорити, що ця інституція є заангажованою?

Сергій Комісаренко

В якійсь мірі так. І я мушу сказати, що Чорнобильська трагедія все-таки продемонструвала, що МАГАТЕ не повністю виконала свої функції, в тому числі з перевірки систем безпеки і зокрема Чорнобильської атомної електростанції.

Знову-таки тут можуть бути різні пояснення: в той час було протистояння СРСР і США. Радянський Союз приховував велику кількість інформації стосовно своїх атомних станцій, так само, як і Сполучені Штати приховували. Але це вже інша справа.

Марина Пирожук

Шановні гості, наскільки Україна самотня зі своїми проблемами?

Західні країни, які обіцяли компенсацію за закриття Чорнобильської станції, так і не виконали свої зобов’язання.

Геннадій Сазонов (переклад з російської)

Я вважаю, що так.

Сергій Комісаренко

Я вважаю, що вона не самотня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG