Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі буде новий коаліційний уряд. Ватажок блокування доріг стане у ньому віцепрем''єром.


Єва Поштар Варшава, 28 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ Польщі Стефан Меллер подав у відставку через свою незгоду з тим, що до майбутньої коаліції увійде лідер популістської та антиєвропейської партії. Угоду про коаліцію між президентською партією Право і Справедливість та партією Самооборона Анджея Леппера було підписано лише у четвер.

Стефан Меллер вже скоріше погрожував піти з уряду, якщо віце-прем’єром у ньому буде Анджей Леппер, політик відомий своїми анти-європейськими висловлюваннями та епатажними акціями, зокрема, блокуванням доріг.

Спроби створити коаліцію тривають з минулого вересня, коли права партія Право і Справедливість виграла парламентські вибори, але їй не вистачило голосів для того, щоб сформувати уряд.

Нині у Польщі більше говорять про те, хто не приєднався до коаліції, як про тих хто в неї увійшов. Новими союзниками Права і Справедливості не захотіла бути ані Польська селянська партія (PSL), ані більшість депутатів Ліги польських родин. Але навіть за участі Самооборони, новій коаліції все ще бракує 13 голосів до 231, тобто для створення парламентської більшості.

На прес конференції відразу після підписання коаліційної угоди Ярослав Качинський, лідер партії Право і Справедливість так говорив про завдання нової коаліції:

- Хочемо побудувати міцну державу, щоб мати міцне суспільство. Таке суспільство, яке буде солідарним, де група відчужених є якнайменша. Шанси мають усі ті, які хочуть ними скористатися.

На прес-конференції у п’ятницю він відкинув закиди, що така де факто меншинна коаліція- є його поразкою. Безсумнівним переможцем оглядачі вважають лідера партії Самооборона. Леппер має стати віце прем''єром та водночас міністром сільського господарства. Окрім цих посад, Самооборона отримає в реконструйованому уряді прем''єра Казімєжа Марцінкєвіча ще два міністерства, також керівні посади для своїх людей в державних установах i правліннях громадських ЗМІ.

П’ятнична преса у Польщі приносить чергові повідомлення про дивні з''вязки і закордонні контакти Анджея Леппера. "Газета Виборча" повідомляє про те, що лідер партії Самооборона, який закінчив свою освіту на рівні ПТУ, отримав почесне звання доктора в київській Міжрегіональній Академії управління персоналом . Її керівника, Георгія Щокіна, - як підкреслює газета - в самій Україні звинувачують в антисемітизмі та поширенні антисемітської літератури. Міжнародні контакти шефа Самооборони повінні висвітлити спецслужби - пише варшавський щоденник "Дзєннік".

А тим часом, згідно коаліційного договору, 5 травня має відбутися реконструкція уряду Казімєжа Марцінкєвича. Щодо одного тепер немає сумнівів – лідер ПіС Ярослав Качинський приречений на копіткі пошуки ще 13 депутатських "шабель" потрібних йому для парламентській більшості.
XS
SM
MD
LG