Доступність посилання

ТОП новини

Державний секретар США звинуватила Іран, що той «грається» зі своєю ядерною програмою, й закликала Тегеран зупинити збагачення урану


Виступаючи на американському телебаченні, Кондоліза Райс заявила, що на кін поставлено довіру до міжнародної спільноти, яка може або домогтися від Ірану виконати свої вимоги, або ж дати йому змогу й далі відкидати їх.

У Тегерані президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад відкинув переговори з міжнародною спільнотою про ядерну програму його країни, якщо за Іраном не визнають законного права розвивати ядерні технології.

Раніше речник міністерства закордонних справ Ірану оголосив, що його країна піде на «щонайбільшу співпрацю» з ядерного питання, якщо Рада Безпеки ООН поверне це питання до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Водночас речник попередив, що Іран відповість на будь-які різкі дії Ради Безпеки так само різко, але не уточнив, як саме.

У суботу схожу пропозицію висловив заступник голови іранського атомного агентства Мохаммад Саїді. Він заявив, що Іран дозволять неоголошені перевірки його ядерних об’єктів, якщо цю справу далі розглядатиме МАГАТЕ, а не Рада Безпеки. При цьому він наголосив, що Іран вестиме далі збагачення урану.

США вже відкинули цю пропозицію як недостатню. Речник Білого Дому сказав, що США не відмовляються від вимоги, щоб Іран припинив ядерну діяльність, і не змінюють своїх планів домогтися дій проти Ірану в Раді Безпеки ООН.
XS
SM
MD
LG