Доступність посилання

ТОП новини

За світло і газ треба платити більше.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Від сьогодні українці сплачуватимуть за електроенергію та газ на 25% більше. 1 травня набуло чинності рішення Національної комісії регулювання електроенергетики від 30 березня.

1-го травня, у Міжнародний день солідарності трудящих, українці отримали дорожчі енергоносії. Тепер міське населення за електроенергію платитиме не п’ятнадцять з половиною копійок, а дев’ятнадцять з половиною. А для сільського населення ціна на електрику зросла з чотирнадцяти з половиною копійок до 18. Що ж до збільшення тарифів на газ, то з 1 травня населення, чиї оселі обладнанні газовим лічильником платитимуть 22 копійки за куб, а не сімнадцять з половиною, як це було раніше. А хто не має лічильника сплачуватиме по 24 копійки замість дев’ятнадцяти.

Нинішнє підвищення цін на енергоносії один з тих непопулярних кроків уряду, який потрібно було зробити ще минулого року, а не чекати закінчення передвиборчої кампанії, каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін:

“З іншого боку, деякі заяви Секретаріату президента, що Україна перейде на європейські ціни через два-три роки, це нереально і навіть не серйозно. Оскільки за газ населення у Європейському Союзі сплачує 500 і більше доларів за тисячу кубів. А статки українців не таки, щоб населення могло сплачувати такі ціни. Проте підвищення буде продовжуватися. Справа уряду зробити так, що ті, що не можуть сплачувати отримували адресні субсидії”.

Натомість член парламентського Комітету з питань ПЕК Верховної Ради четвертого скликання Михайло Волинець вважає, що уряд підвищив ціни бездумно, тож це може призвести до загострення соціальної ситуації в країні:

“Необхідно були приймати запобіжні заходи. При зростанні цін для населення потрібно було подивитися, які категорії населення сьогодні бідують, як і кому збільшити заробітні плати, субсидії, цього не було зроблено. Все пройшло нецивілізованим шляхом”.

Як же сприймають зростання цін на енергоносії самі українці?

- А куди ми дінемося. Все одно ніхто нічого не зможе зробити. Хоч протестуй, хоч не протестуй – це одне і теж. Нам би хотілося, щоб не підвищували. Це головний лейтмотив нашого бажання. - Ну, я думаю, що можна. - Ставлюся негативно. - Я за те, що електроенергія трохи подорожчала. Вона вже має трохи подорожчати, все дорожчає. - 25% - це небагато. - Погано, всі ставляться погано до подорожчання. Зарплату не підняли, підняли лише плату за електроенергію. - За все треба платити. Для того, щоб гарно жити потрібно навчитися платити тим людям, які займаються цими питаннями.

Отже, скидається, першотравневе підвищення тарифів на електроенергію не викличе широкої хвилі протестів. Втім, багато залежатиме від того, кажуть експерти, чи супроводжуватиметься це підвищення подальшим зростанням цін. Важливим стане і те, наскільки переконливим і відкритим виявиться уряд, який здійснюватиме непопулярні кроки. А те, що цей крок у шерезі непопулярних не останній, вони майже не сумніваються.
XS
SM
MD
LG