Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як захищає людину праці в Україні?


Кирило Булкін Київ, 2 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Наскільки вільною є праця в Україні, хто і як захищає людину праці? І що треба робити, щоб ці права були захищені краще? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – народний депутат України, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець та політолог Леонід Тупчієнко.

За радянських часів і дорослі, й діти добре знали: 1-ше травня – це День міжнародної солідарності трудящих. І не лише знали, але й брали активну участь у всенародному святкуванні, виходячи на демонстрації. Сьогодні цей день надихає передусім прихильників лівої ідеї, які, користуючись нагодою, влаштовують численні акції. Проте, народний депутат України, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець вважає, що “ліві” абсолютно безпідставно узурпували лаври захисників прав трудящих. Говорить Михайло Волинець.

“Міжнародне трудове законодавство, Конвенція 87 передбачає, що люди найманої праці об’єднуються в асоціацію, тобто в профспілки, які представляють їх інтереси перед роботодавцями і перед органами влади.

Якщо ці профспілки дійсно є незалежними, незалежними від влади, від роботодавців, від політичних сил, від політичних партій, то тоді можна говорити про реальний захист”.


Але наскільки плідно виконують українські незалежні профспілки таку функцію? Пан Волинець звертає увагу на те, що життя незалежних профспілок – це постійна важка боротьба, оскільки роботодавці намагаються усіляко перешкоджати їхній діяльності, натомість створюючи власні “кишенькові” профспілки. Часто така боротьба пов’язана навіть з ризиком для життя. А от політолог Леонід Тупчієнко вважає, що діячам незалежних профспілок треба більше займатися не боротьбою, а розв’язанням повсякденних проблем трудящих. Серед чільних з цих проблем він називає такі.

“Перша проблема. Якщо вони працюють, то як гарантується їхнє людське єство, зберігається їхня самодостатність, зарплата їхня, охорона праці, і таке інше? От про це треба говорити. І друга проблема – якщо вони не працюють, то чи захищає їх держава? Чи шукає їм роботу, чи пропонує їм роботу, чи дає їм соціальну допомогу і таке інше.”.

Але Михайло Волинець відкидає звинувачення у недостатньо активній діяльності незалежних профспілок і з оптимізмом дивиться у їхнє майбутнє.

“Подивіться: відбулися вибори, структурувалися політичні сили. Так само структурування зараз відбувається і в профспілках. Люди знають, що є старі профспілки, знають, що є незалежні профспілки. Просто сьогодні, щоб стати членом незалежної профспілки, треба перебороти страх, треба не боятися роботодавця. А ми здатні надати людям кваліфіковану юридичну допомогу, роз’яснити їхні права”.

Свідченням успішного розвитку незалежних профспілок Михайло Волинець вважає те, що їхня мережа постійно розширюється і сьогодні вони створені практично в усіх професійних галузях.
XS
SM
MD
LG