Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині розглядають можливість імпорту зрідженого газу.


Надія Кандиба 1 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Після того, як російський «Ґазпром» пригрозив зменшити поставки газу до Західної Європи в разі, якщо його не допускатимуть на європейський ринок, німці знову замислилися над тим, якими можуть бути альтернативні шляхи енергопостачання. Незважаючи на оптимістичні заяви під час німецько-російського саміту в Томську, сьогодні мало хто з німецьких експертів береться прогнозувати майбутні відносини з Москвою. Відтак нині в Німеччині знову активно заговорили про зріджений газ, цю ідею тут виношують уже кілька десятків років.

Цілком імовірно, що незабаром у Вільгельмсгафені на Північному морі з’явиться перший у Німеччині термінал для зрідженого газу. Принаймні таку перспективу не виключає енергетичний концерн E.ON-Ruhrgas, який вивчає можливості для транспортування блакитного палива морським шляхом. Така ідея вже розглядалася тридцять років тому, але тоді її відкинули через збитковість. У 80-х роках виробництво однієї тонни зрідженого газу коштувало приблизно 400 доларів. Завдяки сучасним технологіям виробничі кошти вдалося знизити більше ніж удвічі. Представниця компанії E.ON-Ruhrgas Астрід Ціммерманн пояснила:

“Перспектива імпортувати зріджений газ є цікавою для Німеччини ще й через те, що нині в світі спостерігається зменшення запасів блакитного палива. Розгортається змагання серед споживачів за цей енергоносій. Сьогодні Німеччина непогано диверсифікувала джерела енергії. Але впродовж наступних десятиріч запаси газу в Нідерландах та в нашій країні помітно зменшаться, тому нам потрібно шукати нові джерела”.

Форсування проекту з будівництва терміналу для зрідженого газу носить також політичну складову. Приблизно третину своїх потреб у природному газі Німеччина покриває за рахунок імпорту з Росії. Незважаючи на оптимістичні заяви та обіцянки під час німецько-російського саміту в Томську, сьогодні мало хто з експертів береться прогнозувати майбутні відносини з Москвою. Замислитися примусили також останні погрози концерну “Газпром” зменшити постачання газу до Західної Європи, якщо його не пускатимуть на європейський ринок. Говорить Фольфґанґ Франк, керівник Об”єднання підтримки підприємців у Вільгельмсгафені:

“Спорудження терміналу означатиме, що Федеративна Республіка отримає ще один компонент у своїй системі енергозабезпечення: крім струму, нафти та інших енергоносіїв вона матиме також зріджений газ. Це гарантуватиме ще більшу незалежність у питанні енергозабезпечення”.

До кінця цього року експерти мають завершити дослідження ефективності закупівлі зрідженого газу. Якщо їхні висновки будуть позитивними, вже наступного року E.ON-Ruhrgas розпочне будівництво терміналу. Тоді за допомогою танкерів зріджений газ можна буде постачати до Німеччини з Алжиру, Катару, Єгипту, Трінідаду або з тієї самої Росії, щоб уникнути транспортних проблем, пов''язаних з транзитом блакитного палива.
XS
SM
MD
LG