Доступність посилання

ТОП новини

Хабарництво по-українськи.


Тетяна Ярмощук Київ, 2 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українці втомилися від необхідності давати хабарі. Хабарництво, кажуть соціологи, займає одне з чільних місць у переліку того, що найбільше турбує громадян України. За рівнем корупції, свідчить звіт Transparency International, Україна посідає 107 місце у переліку зі 145 країн, де 145 місце належить найбільш корумпованій країні світу.

50 гривень хабара, які приватна підприємниця Олена презентувала чиновникам з Фонду соціального страхування
Великий тлумачний словник визначає: “Хабар – це гроші чи речі, що дають службовій особі як підкуп, плату за якісь злочинні, незаконні дії. Або ж – це побори, які збирали з підлеглих або залежних людей представники влади. За статтею 386 Кримінального Кодексу України, карну відповідальність несе як людина, що взяла хабара, так та, що його дала".
дозволили їй заощадити 290 гривень:

“Я здавала звіт у Фонд соціального страхування. І оскільки я прострочила його здачу на два місяця, за законом я мала сплатити штраф у розмірі двох неоподаткованих мінімумів, тобто 340 гривень. Я дуже не хотіла викладати зі своїх кишень ці гроші. Тож вирішила відкупитися хабаром і мені це вдалося. Я купила вино “Ізабелла” за 18 гривень, каву “Нескафе” за 24 гривні і цукерки “Стожари” за сім вісімдесят”.

Чи багато таких як Олена? Певно, що так. Українці розповідають, що дають хабарі практично у всіх сферах повсякденного життя: лікарям, щоб краще лікували; щоб дитина вступила до престижного вищого навчального закладу, теж потрібно дати кругленьку суму, тай даїшникам, навіть якщо ти й не порушував правил дорожнього руху, варто тицьнути десятку.

Адвоката Тетяна Монтян каже, що в її практиці хабарництво трапляється на кожному кроці. І допоки в Україні кожна річ не матиме своєї чітко визначеної ціни, хабарництво залишатиметься сутністю України, каже пані Монтян:

“Земельна ділянка має свою ціну, скількись там мільйонів доларів. Але у нас таке законодавство, що її не можна купити з аукціону. Але можна отримати задарма сесією Київради. Як ви думаєте, куди піде вартість цієї ділянки? І ще. Замість того, щоб злодій заплатив гроші потерпілому, і вони розійшлися, у нас така прекрасна судова система, що чи плати потерпілому офіційно, чи не плати, тебе все-одно посадять. А тому, замість того, щоб розрахуватися з потерпілим, людина змушена платити ту ж суму міліції, прокуратурі та судам”.

До хабарництва українців спонукає не що інше, як сама нормативно-правова база, зазначає психолог Олександр Губенко:

“Багатьом тих, хто дає хабар, спочатку робити це було неприємно, оскільки кожна людина розумі що таке порушення. Але з часом людина до цього звикає і поріг того, що недозволено поступово знижується. І з часом людина перестає відчувати, що дозволено, а що недозволено. Що ж стосується людини, яка дає хабара... Людина просто втрачає довіру до норм, стає цинічнішою, і втрачає віру, що в цьому суспільстві можна робити щось законно”.
XS
SM
MD
LG