Доступність посилання

ТОП новини

У кримських журналістів у Всесвітній день свободи преси несвятковий настрій.


Володимир Притула Сімферополь, 3 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У кримських журналістів у Всесвітній день свободи преси настрій несвятковий. Деякі з них із тривогою очікують роздержавлення мас-медія, а дехто, зокрема, редактор євпаторійської газети Володимир Лутьєв – за гратами чекає вироку суду.

Редактор і видавець газет “Євпаторійская нєдєля” Володимир Лутьєв за гратами уже другий рік. Правоохоронці звинувачують його у підготовці у 2002 році вбивства тоді депутата Верховної Ради Криму Миколи Котляревського, яке вони ніби-то відвернули. Водночас, раніше правоохоронці підозрювали і згаданого депутата у цілій низці важких злочинів, а зараз розшукують за розбійний напад. А Володимир Лутьєв стверджує, що його арешт та серйозні звинувачення – це помста кримських кримінальних авторитетів та криміналізованих чиновників за викривальні матеріали, опубліковані в його газеті.

Адвокат видавця Віктор Овечкін у телефонному інтерв’ю розповів, що судове засідання у справі Лутьєва-Котляревського відновиться 11 травня і вже тоді можливий вирок: “Я не суддя, не можу давати прогнози. Але, якщо суд уважно розбереться у наших доводах, то його рішення буде на користь Лутьєва. Думаю, що виправдального вироку не буде, бо такі вироки у нас суди дуже рідко виправдовують. Ми сподіваємося, що справу відправлять на дорозслідування”, - повідомив адвокат Віктор Овечкін і додав, що прокуратура вимагає для видавця 11 років ув’язнення.

Журналісти урядового видання “Кримская газєта” у кращому становищі, аніж Володимир Лутьєв, але й вони стурбовані за своє майбутнє. Днями Рада міністрів Криму ухвалила рішення вийти із засновників і припинити бюджетне фінансування цього видання. Головний редактор “Кримской газєти” Петро Макуха каже, що розуміє необхідність роздержавлення мас-медіа, але наполягає на законності цього процесу: “Ми повинні мати час для того, щоб увійти в ринок зі своїми новими цінами, без дотацій. Якщо є таке бажання – розійтися, то зробити це треба цивілізовано. Ось із 1 січня – будь ласка, можемо розійтися. Ми вирішимо до цього часу свої проблеми, уряд – свої. А ось так просто – один, два, три! – такого не може бути!”, - заявив Петро Макуха. За його словами, він і журналісти урядової газети домагатимуться скасування згаданої постанови уряду автономії і наполягатимуть на роздержавленні згідно з нормами чинного законодавства.
XS
SM
MD
LG