Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки вагомим утворенням в Європі може стати Співдружність держав демократичного вибору і наскільки вагомою може бути в ній роль України?


Кирило Булкін Київ, 4 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Литві розпочне роботу конференція “Загальне бачення спільного сусідства”, в якій візьме участь і Президент України Віктор Ющенко. Наскільки вагомим може бути Балто-Чорноморське об’єднання, лідери країн якого зібралися у Вільнюсі, і наскільки вагомою може бути роль у ньому України? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов та доктор історичних наук Михайло Кирсенко.


Скликанням конференції про своє існування знову нагадала Спільнота демократичного вибору, перший форум якої відбувся на початку грудня в Києві. Які перспективи має це утворення? Чи може Україна претендувати на лідерську роль у ньому? Доктор історичних наук Михайло Кирсенко вважає, що демократичний шлях для України взагалі немає альтернатив. Перспективним вважає він і ті спроби налагодження партнерства, які відбуваються у рамках спільноти демократичного вибору:

“Або ми беремо чіткий курс і йдемо цією дорогою, долаючи неминучі труднощі. Або, щоб не боліло, ми будемо ампутувати маленькими шматочками і однаково пройдемо цей шлях, тільки довше, повільніше і з більшими втратами, а інші нас переженуть. Черчілль казав про демократію, що це жахлива система, але решта ще гірша. Демократичний вибір не ідеальний, але решта значно небезпечніше і гірше. Тому треба рухатися, бо залишитися на місці неможливо”.

Голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов погоджується з тим, що демократичний вибір – єдиний правильний для України. Але він скептично ставиться до Спільноти демократичного вибору як суто формального, на його думку утворення:

“Я вбачаю в цій спільноті демократичного вибору пустопорожній фарс, який був створений як тимчасовий тактичний хід, щоб зробити політичну шпильку Росії. Поки що я думаю, що ніякої перспективи і ваги в європейській політиці у цього утворення не буде, тому що створювалося воно без якогось стратегічного курсу на розвиток демократичного напрямку”.

Стосовно ж ролі України у новому геополітичному утворенні пан Толкачов стверджує: Україна могла стати лідером, але її власні лідери не виправдали очікувань – і не лише власних громадян, а й демократичних сил інших країн:

“У першу чергу необхідно бути послідовними у цьому напрямку. Якщо в серпні 2005 року Ющенко заявляє про те, що ми йдемо демократичним шляхом і робимо демократичний вибір, то що тоді був за корупційний скандал уже в вересні місяці? Мені дивився в очі депутат Європейського парламенту і питав мене: – Ваша влада розуміє, що ви скомпрометували ідеали Помаранчевої демократичної революції на всіх просторах СНД?”.

Такою є думка голови Громадського комітету національної безпеки України Олексія Толкачова.
XS
SM
MD
LG