Доступність посилання

ТОП новини

Російська Федерація: розгул жорстокого расизму – тема доповіді Міжнародної Амністії. Огляд преси.


Людмила Литовченко Прага, 4 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 4-го травня Amnesty International оприлюднила звіт під заголовком «Російська Федерація: жорстокий расизм виходить з-під контролю», у якому ця Міжнародна правозахисна організація закликає російську владу покласти край злочинам на міжнаціональному, расовому та релігійному ґрунті. У зв’язку з цим російські оглядачі звертають увагу на те, як трактують цю проблему російські засоби масової інформації.

У документі, виданому Міжнародною Амністією, зроблено аналіз непоодиноких випадків, що мали місце останнім часом в Російській Федерації, жертвами яких стали іноземні студенти, біженці та інші представники країн Азії, Близького Сходу, південної Америки, а також вихідці з республік Кавказу, Середньої Азії та представники єврейської й циганської національностей. За даними Міжнародної Амністії, у 2005-му році в Росії було скоєно 366 подібних акцій, а 28 нападів призвели до смерті людей. Це свідчить про те, що вилазки так званих бритоголових відбувалися щодня, включно зі святами та вихідними днями – робить висновок автор статті, вміщеної на сайті Ґазета РУ під заголовком «Сигнали, що їх невірно зрозуміли». Ксенофобію, традиційно, називають «супутником злиднів», однак, продовжує автор, 10 років тому, коли становище основної маси населення російської Федерації було значно тяжчим, бритоголові почувалися не так вільно і впевнено, як тепер. Активізація екстемістів, на думку автора статті, вміщеної на сайті Ґазета РУ, відбулася після того, як влада взяла телебачення під свій контроль. За умови відсутності реальної політики, кожен злочин стає політичною подією і трактується з точки зору національної політики. Саме політичний голод, пише автор, змушує майже всі телеканали починати випуски новин репортажами про антисемітські плакати та про вбивство іноземного студента. Кращої реклами для екстремістів важко уявити. А влада до останнього давала зрозуміти, що готова терпіти ксенофобів за умови їхньої лояльності до режиму. Наприкінці минулого року, пише автор, настав перелом і у ставленні до екстремістів, і в інформаційній політиці засобів масової інформації. Скінгети перестають бути головними героями повідомлень, а глядачів усе частіше знайомлять з інформацією про розкриття злочинів. Навіть виникає відчуття, що рівень ксенофобії падає, а покарання неонацистів невідворотнє. Та це, нажаль, лише ілюзія телеекрану, - пише Олег Серлов у статті, вміщеній на сайті Ґазета РУ у четвер, 4-го травня.

Британський часопис Індепендент, аналізуючи звіт Міжнародної Амністії, оприлюднений в четвер у Лондоні, наголошує, цитую: «неспроможність Росії вжити відповідних заходів для запобігання, розстеження й судового переслідування злочинів на ґрунті расизму, ймовірно, лише сприяла зростанню екстремістської ксенофобії й неофашизму в Росії».

Міжнародна Амністія, пише британський Індепендент, закликала політиків частіше відкрито виступати на цю тему й зазначила, що в Росії стосовно цієї проблеми спостерігалася дивна змова мовчанки. Політики, пише газета, ігнорували цю проблему, а правоохоронні органи або зовсім не розглядали випадки нападів на ґрунті расизму, або розглядали їх не на відповідному рівні. Виступаючи із заявами, які неминуче викличуть гнів Москви, Міжнародні правозахисники повторюють жорсткі звинувачення, висунуті російським уповноваженим з прав людини Володимиром Лукіним. Він звинуватив російську владу в тому, що вона, цитую Індепендент, «демонструє малозрозумілу симпатію до фашистських, екстремістських та націоналістичних груп і свідомо покриває злочини на ґрунті расизму». к.ц. Кремль, у свою чергу, відкидає подібні звинувачення. Він вважає, що Росія стала жертвою наклепницької кампанії з боку Заходу, - пише у четвер британський часопис Індепендент.
XS
SM
MD
LG