Доступність посилання

ТОП новини

Мультиплікаційний телесеріал Popetown та німецькі католики.


Надія Кандиба

Німеччина, 4 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Заборонену сатиру про Ватикан все ж показали у Німеччині! Йдеться про британський мультиплікаційний фільм „Popetown“ – сатиру на Папу Римського та життя Ватикану. Раніше цей мультфільм заборонили показувати у самій Великій Британії, де його створили. Враховуючи критику, MTV-де (тобто німецький відділок цього музичного телеканалу) поки що вирішив показати лише одну серію, щоб люди отримали особисте враження про фільм.

Ще перед тим, як з''явитися на екранах, цей анімаційний серіал викликав бурхливі дискусії в християнському суспільстві. В Німеччині, наприклад, багато хто навіть вимагає його заборонити. Однак, керівництво телеканалу вирішило піти на компроміс – показати одну частину і дати глядачам самим вирішувати, чи показувати далі, чи забороняти.

Забудьте про Тарзана, Супермена та навіть про Джеймса Бонда. Тепер у медійному світі тон задає мультиплікаційний телесеріал „Popetown“, котрий показує “справжніх” героїв нашого часу: виставлений на посміховисько Папа Римський: він у 77 років здатний на шаленіші витівки, ніж тринадцятирічний підліток, кардинал, що продає в рабство дітей-сиріт, постійна стрілянина, таємничі вбивства.

Представникам католицької церкви в Німеччині тут не до жартів, адже нинішній Папа Бенедикт 16 - уродженець Баварії.

Ось реакція президента Центрального комітету німецьких католиків Йоахима Майера:

“Розповідається абсолютно дурна історія. І щоб цьому порожньому фільму забезпечити популярність, вирішили образити кілька мільйонів людей”.

До слова сказати, серіал був знятий на замовлення державного британського телеканалу ВВС ще у 2002-му році, тобто за життя попереднього понтифіка – Папи Івана Павла Другого, який в останні роки потерпав від хвороби Паркінсона.

Герой мультфільму падре Ніколас працює в офісі обслуговування Ватикану, де найвищий начальник – старенький Папа з повадками семилітньої дитини.

Найближче оточення Папи теж пародійне – кардинали, котрі кидаються грошима, екзальтовані монахині.

Обурені католики буквально закидали MTV листами з вимогами відмовитися від трансляції цього мультфільму. Керівництво телеканалу, у свою чергу, відкидає будь-які звинувачення в нетолерантному ставленні до церкви. У письмовій заяві, зокрема, наголошується:

“Серіал поляризує публіку і розрахований не на кожного телеглядача, але тут не йдеться ані про наклеп, ані про спробу образити прихильників якогось релігійного напрямку”.

Для того, щоб глядачі могли особисто отримати уявлення про суперечливий фільм, MTV показав цього тижня лише одну його серію. Тепер телеканал чекає на реакцію публіки, щоб потім вирішити подальшу долю мультфільму.

Але є в Німеччині і голоси на захист цієї анімаційної сатири. Голова федеральної організації молодих лібералів Йоганес Фоґель дотримується, зокрема, такої думки:

“Коли опублікували карикатури на пророка Могамеда, всі говорили: релігійна сатира - це частина свободи преси. Я гадаю неприйнятним застосування відносно християнської релігії інших масштабів”.

Католицька церква, однак, не погоджується з такими аргументами і готова й надалі домагатися заборони телесеріалу “Popetown“ – якщо знадобиться, то й через суд. А поки що увага до телеканалу цими днями величезна. І це незважаючи на те, що заборонили й рекламу до фільму. А знаєте, що на ній було зображено?

Сидить Ісус і регоче, а над ним написано: "Краще сидіти, сміючись, ніж висіти надурно!"
XS
SM
MD
LG